U srijedu 31. siječnja 2024. u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu predstavljena je knjiga „Ivan Šalić – osobni tajnik Alojzija Stepinca“ autora dr. sc. Josipa Jagodara i Zvonimira Miloševića, studenta druge godine sveučilišnog prijediplomskog studija Povijest na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Ovo je prva knjiga koja donosi nepoznatu biografija Ivana Šalića, osobnog tajnika Alojzija Stepinca, koji je bio osuđen zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom u komunističkom montiranom sudskom procesu 1946.

Kako prenosi IKA, suator knjige, Zvonimir Milošević do važnog otkrića arhivske građe i osobnih stvari Ivana Šalića došao je sasvim slučajno. Inače iz Bebrine u brodskom Posavlju, Milošević nije ni slutio da je to nekada bio dom osobnog tajnika bl. Alojzija Stepinca, Ivana Šalića.

“Značaj ove knjige jest što je sve počelo kao lokalna jedna lokalna priča, a završilo pričom koja ima nacionalni značaj, jer u im dokumentima koji su bili u kući Ivana Šalića koja je od Zagreba udaljena 200 kilometara, zapušteni i smrdljivi od vlage, prekriveni prašinom, dakle u tim dokumentima se nalazilo blago o kojem se na Kaptolu nije ništa znalo. Sama činjenica što je Ivan Šalić kao tajnik djelovao i samoinicijativno, ali uvijek je bio fokus na kardinalu Stepincu i njegovom djelovanju. Najveći značaj ove knjige vidim i u tome što se fokus prebacuje također na njegove tajnike koji su sigurno u svemu tome imali ulogu da Stepinac obrani ono što je branio u tim teškim godinama”, rekao je Zvonimir Milošević te na kraju pročitao iz oporuke Ivana Šalića tekst koji govori da mu je blaženi Stepinac pisao nekoliko divnih pisama, nadahnutih i sadržajnih te mu iskazao očinsku brigu i ljubav”, prenijela je IKA.

Cijeli tekst možete pročitati na poveznici.

Hrvatsko katoličko sveučilište