U Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta u srijedu, 13. veljače 2019., predstavljena je knjiga „Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights“ američke povjesničarke židovskog podrijetla dr. sc. Esther Gitman. Knjiga je izdana u suradnji Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Kršćanske sadašnjosti, a čine ju rezultati svih istraživanja dr. sc. Gitman o blaženom Alojziju kard. Stepincu i njegovoj ulozi u spašavanju Židova, Srba, Roma i drugih nepravedno progonjenih od strane nacista, fašista i ustaša za vrijeme Drugog svjetskog rata. Knjiga dr. sc. Esther Gitman bavi se i montiranim procesom koji je vođen protiv kardinala Stepinca te o njegovoj ustrajnosti u borbi protiv svih oblika totalitarizma.

Tema knjige i životna priča dr. sc. Esther Gitman koja je preživjela holokaust u NDH privukle su široku publiku koja je svojim brojem višestruko nadmašila sjedeći kapacitet Velike dvorane Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Upravo pred takvim mnoštvom, koje su činili mahom uglednici iz svijeta politike, znanosti, obrazovanja, financija i biznisa te crkvenih, odnosno zdravstvenih i kulturnih institucija, manifestaciju predstavljanja knjige otvorio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

„Ono što odlikuje Esther Gitman jesu upornost, radinost, istinoljubivost i ljubav prema Alojziju Stepincu i hrvatskom narodu. Ona promiče istinu o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća te produbljuje razumijevanje između hrvatskog i židovskog naroda. Ima li boljega promicatelja hrvatskog naroda i njegove duše od Alojzija Stepinca? A koliko smo učinili da svijetu bude poznat on i sve što je činio za naš narod i za svakoga čovjeka? Zato zahvaljujem Esther na svemu što čini i što uvijek rado dolazi na naše Sveučilište. Svaki susret s njom poticaj je svima nama da ustrajemo u dobru i da još bolje upoznamo blaženog Alojzija. Istraživačkog posla ima još puno pa neka ova knjiga bude poticaj, a Esther Gitman svima nama inspiracija“, naglasio je prof. dr. sc. Tanjić u svojoj pozdravnoj riječi.

Okupljene je pozdravio i dr. sc. Stjepan Brebrić, glavni urednik Kršćanske sadašnjosti te istaknuo: „Istraživanja Esther Gitman pokušaj su skidanja pepela laži s istine o blaženom Stepincu. Knjiga govori kako je Stepinac shvatio što znači savjest i oboružan jedino njom stao je pred svoje neprijatelje. Njegov primjer govori nam kako se trebamo odnositi prema vlastitoj savjesti“.

Nakon pozdravnih govora uslijedio je središnji dio manifestacije, samo predstavljanje knjige, na kojemu su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnik Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta i urednik knjige „Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights“, Višnja Starešina, politička analitičarka i publicistkinja te sama autorica dr. sc. Esther Gitman.

„Bivša jugoslavenska, sadašnja hrvatska i srpska historiografija i publicistika bave se često time što je Stepinac radio, odnosno nije radio za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Esther od nekih drugih povjesničara razlikuje upravo to što tematiku ne sagledava izvan konteksta vremena i ratnih okolnosti. Nju, sukladno pravilima historiografske struke, u istraživanju vode izvori, odnosno izvorno arhivsko gradivo. Ona ne postavlja unaprijed zadane zaključke pa ih nadopunjava izvorima, već radi bez naklonosti – pravedno, jednostavno, nepristrano i najbitnije znanstveno“, rekao je izv. prof. dr. sc. Kevo predstavljajući knjigu „Alojzije Stepinac – Pillar of Human Rights“.

Višnja Starešina predstavila je samu autoricu knjige dr. sc. Esther Gitman govoreći o njenom bogatom životnom iskustvu, poslovnim i akademskim uspjesima te naporima u istraživanju istine o spašavanju Židova i drugih naroda na teritoriju Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata. U svojem izlaganju Starešina je naglasila sljedeće: „Nasuprot preprekama koje postaju sve veće, lažnim optužbama koje postaju sve glasnije Esther Gitman priželjkuje bitku dokumentima protiv onih koji na temelju komunističkog agitpropa i srpskih mitova danas optužuju Alojzija Stepinca. Esther priželjkuje sučeljavanje s Efraimom Zuroffom i Gideonom Greifom, koji su postali najglasniji pronositelji srpskih mitova o hrvatskoj genocidnosti. A mi? Što smo mi učinili da joj u tome pomognemo? Mi kao hrvatske institucije i mi kao pojedinci? Gdje su naša imaginacija, entuzijazam i cilj?“

Posljednja je za govornicu stala sama autorica Esther Gitman koja je što sažetije pokušala prenijeti rezultate svojega istraživanja okupljenima u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta. U govoru je iznijela brojne dokaze o nevinosti hrvatskog blaženika kardinala Stepinca te o njegovim brojnim naporima u spašavanju Židova i drugih progonjenih. Dr. sc. Gitman govorila je o njegovoj hrabrosti kako pred nehumanim ustaškim režimom, tako i pred jugoslavenskim komunistima pred koje je izveden u montiranom sudskom procesu.

„Odabrala sam krenuti neistraženim područjem spašavanja Židova u NDH unutar šireg konteksta povijesti holokausta, ne samo zato što sam jedna od onih koji su preživjeli holokaust, nego zato što su me rezultati mog istraživanja uvjerili da spašavanje i preživljavanje tisuća Židova u vrlo neprijateljskom okružju i pod složenim uvjetima pokazuju nama i budućim naraštajima da se diktatori poput Hitlera, Mussolinija, Pavelića, Nedića i Tita, kao i njihove promašene filozofije, mogu pobijediti. Moj cilj nije umanjiti ulogu koju su ustaše imale u uništenju 75% hrvatskih i bosanskih Židova. Umjesto toga želim osporiti raširenu percepciju nekih povjesničara, među njima i dvojice Izraelaca, te srbijanskog režima, da je sve hrvatsko stanovništvo tada i sada krivo za zločine koje su počinili ustaše“, istaknula je dr. sc. Esther Gitman zaključivši svoje izlaganje značajnom porukom: „Neka nadbiskup Stepinac bude proglašen svecem, što on već jest! Spasio je svoju Crkvu, svoj narod i mnoge od nas!“

Govor dr. sc. Esther Gitman 
Govor izv. prof. dr. sc. Mario Kevo
Govor Višnja Starešina