U srijedu, 21. studenoga 2018. u Velikoj dvorani Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u večernjim satima predstavljena je trilogija knjiga Višnje Starešine, hrvatske novinarke, publicistkinje i autorice dokumentarnih filmova koja je od 1996. do 2002. godine bila posebna izvjestiteljica Večernjega lista iz Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu. Trilogija prati hrvatski put kroz ratni, međunarodni mirovni i sudski laboratorij od 1991. godine i prvi međunarodni mirovni proces za ono što se tada nazivalo „raspadajuća Jugoslavija“ do posljednje presude Haaškog suda, poznate kao presuda „hrvatskoj šestorci“, 29. studenoga 2017. godine. Knjiga „Vježbe u laboratoriju Balkan: Rat i mirovni proces 1991-1995.“ vodi u svijet zakulisnih političkih, interesno uvjetovanih igara koje su javno predstavljane kao međunarodni mirovni proces za bivšu Jugoslaviju od 1991. do 1995.

Autorica pokazuje kako je Balkan služio kao laboratorij za izgradnju posthladnoratovskoga svjetskog poretka. Bez razumijevanja toga procesa teško je razumjeti ne samo prošlost, već i današnju političku zbilju. Druga je knjiga „Haaška formula: Pioniri međunarodne pravde“ govori o političkim i obavještajnim labirintima nastanka Haaškoga suda, pokazuje kako se kroz njegove prve procese gradila politički upravljana i duboko nepravedna međunarodna pravda, uz Hrvate iz Lašvanske doline u BiH kao pokusne kuniće.

Autorica, uz mnogo zgoda iz sudnica, pokazuje kako je nastajao hrvatski udruženi zločinački pothvat u BiH, uz potpunu pasivnost hrvatskih institucija. Treća knjiga „Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda” svojevrsni je vodič kroz manipulacije i falsifikate pred Haaškim sudom, kroz politički motivirane optužnice, montirane procese i mnogo nepravednih presuda. Analizirajući transkripte sa suđenja, presude, sjećanja izravnih sudionika procesa i drugu relevantnu literaturu, autorica prikazuje Haaški sud kao arenu za djelovanje obavještajnih službi koje su preko njega vodile rat poslije rata.

Sve tri knjige objavljene su u izdanju Avid medija i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Knjige „Vježbe u laboratoriju Balkan“ i „Haaška formula“ su obnovljena, značajno dopunjena i izmijenjena izdanja, u novome ruhu. Knjige su predstavili prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta koji je u svom je obraćanju istaknuo aktualnost svih knjiga koje su napisane još početkom 2000.-ih te je predvodio kratku molitvu i minutu šutnje za sve žrtve Vukovara i Domovinskoga rata. Knjige su predstavili prof. dr. sc. Davor Derenčinović, predstojnik Katedre za kazneno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske, Davor Ivo Stier, zastupnik u hrvatskom Saboru i bivši ministar vanjskih poslova te sama autorica knjige Višnja Starešina. U sklopu predstavljanja prikazana je kratka dokumentarna videopriča „MacKenzie“ koju je autorica napravila posebno za tu prigodu. Videopriča povezuje rat u Bosni i Hercegovini i Nizozemsku govoreći o spašavanju medvjeda MacKenzieja usred muslimansko-hrvatskoga rata u Lašvanskoj dolini.

Trilogija se može kupiti na mrežnoj stranici www.visnjastaresina.com

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište