Nanovic institut za Europske studije Sveučilišta Notre Dame iz Sjedinjenih Američkih Država organizirao je u petak 2. prosinca 2022.  predstavljanja zbornika „Trauma komunizma“. Zbornik su uredili direktor Nanovic instituta prof. dr. sc. Clemens Sedmak i prof. dr. sc.  A. James McAdams, a izdavač je Ukrajinsko katoličko sveučilište.

O zborniku su govorili izv. prof. dr. sc. Magdalena Charzyńska-Wójcik, pročelnica Odjela za povijest engleskog jezika i za prevođenje s Katoličkog Sveučilišta Ivan Pavao II. iz Lublina u Poljskoj, izv. prof. dr. sc. Andrea Feldman s Katedre za prirodoslovlje, geografiju i povijest Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. A. James McAdams sa Sveučilišta Notre Dame, te Volodymyr Turchynovskyy, dekan Fakulteta društvenih znanosti i ravnatelj Međunarodnog instituta za etiku i suvremena pitanja s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta. Raspravu je moderirao prof. dr. sc. Clemens Sedmak.

U zborniku sudjeluju znanstvenici i stručnjaci iz Češke, Hrvatske, Gruzije, Mađarske, Poljske, Slovačke i Ukrajine. S Hrvatskog katoličkog sveučilišta doprinos zborniku s radom „Hrvatska trauma komunizma: primjer borbe za očuvanje nacionalnog identiteta/The Croatian Trauma of Communism: An Example of the Struggle to Maintain National Identity“ dao je izv. prof. dr. sc. Mario Bara, dok  iz Hrvatske sa svojim radovima još sudjeluju Višnja Starešina i izv. prof. dr. sc. Andrea Feldman.

Zbornik radova dostupan je na poveznici.

Zbornik radova je rezultat projekta Faith and Freedom čiji je pokretač Partnerstvo katoličkih sveučilišta (Catholic Universities Partnership), koje vodi Nanovic Institut za Europske studije pri Sveučilištu Notre Dame. Članovi Partnerstva katoličkih sveučilišta su Katoličko sveučilište iz Ružomberoka u Slovačkoj, Katoličko sveučilište Ivana Pavla II. iz Lublina u Poljskoj, Katoličko sveučilište Pázmány Péter iz Budimpešte u Mađarskoj, Katoličko sveučilište Sulkhan-Saba Orbeliani iz Tbilisija u Gruziji, Ukrajinsko katoličko sveučilište iz Lviva u Ukrajini i Hrvatsko katoličko sveučilište.

Cilj projekta je bio u istraživanju uloga aktera utemeljenih na vjeri, napose Katoličke crkve, u stvaranju i održavanju ekonomskih, političkih i vjerskih sloboda u Srednjoj i Istočnoj Europi nakon 1989. godine. Konkretno, ovim su projektom prikupljane izjave suvremenika i svjedoka o iskustvima europske tranzicije iz komunizma u demokratske sustave i sustav slobodnog tržišta.

S Hrvatskog katoličkog sveučilišta u projektu su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, izv. prof. dr. sc. Mario Bara te studenti Odjela za povijest Filip Golubiček (ak. g. 2020./21.),  Stipe Markota, Luka Drnić, Jakov Blagojević (ak. g. 2020./21. i 2021./22.), Josip Jurić-Šolto (ak. g. 2021./22.) i studentice Odjela za sociologiju Mia Tomić (ak. g. 2020./21.) i Arijana Akmadža (ak. g. 2021./22.). Studenti su u sklopu projekta prikupljali, kritički iščitavali literaturu, sudjelovali u pripremi i provedbi intervjua svjedoka koji su proživjeli komunističko razdoblje i razdoblje tranzicije. Dio prikupljenih svjedočanstava korišten je za pisanje radova u objavljenome zborniku.

Hrvatsko katoličko sveučilište