Promocija prvog sveučilišnog udžbenika na HKS-u

Promocija prvog sveučilišnog udžbenika na HKS-u

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak 20. studenoga održano je predstavljanje udžbenika „Povijest medicine s razvojem primaljstva, porodništva i ginekologije” čiji je autor izv. prof. dr. sc. Dubravko Habek. Riječ je o udžbeniku koji je kao takav prvi u izdanju HKS-a koji je to ostvario u suradnji s Medicinskog nakladom iz Zagreba.

Predstavljanju su nazočili i predstavnici Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog katoličkog liječničkog društva i Hrvatske primaljske komore.

Pozdravljajući prisutne rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić naglasio kako je ovo događaj koji će obilježiti povijest HKS-a, stoga što se predstavlja prvi sveučilišni udžbenik koji nosi logo HKS-a, uz onaj Medicinske naklade.
Rektor Tanjić je pojasnio, kako autor udžbenika Dubravko Habek ima dva doktorata: iz biomedicinskih znanosti i povijesti, a na HKS-u radi kao povjesničar, i predaje povijest medicine. Upravo iz tih njegovih predavanja je izašao ovaj medicinski udžbenik od kojeg će najviše koristi imati naši studenti. K tomu ovaj je udžbenik naznaka nekih budućih vremena, dobara, budućih studija koji će se razviti, i kojima se radujem, rekao je Tanjić.
Također je u kontekstu teme podsjetio, kako je prošli vikend papa Franjo primio predstavnike Talijanskog katoličkog liječničkog društva, i to prigodom je snažno progovorio o pozivu liječnika, pogotovo o pravu na priziv savjesti, o važnosti pravu i zaštite života od samog začeća do prigodne smrti te kako je važno pogotovo u našoj kulturi danas svjedočiti takvu etičnost, i takav poziv.
“Nadam se, da će nas i ovaj skup učvrstiti u takvim stavovima i takvim pogledima na život, na medicinu, na povijest i na našu budućnost” – rekao je na kraju rektor Tanjić.

Rencenzent prof. dr. sc. Željko Dugac je, nadovezujući se na rektora, istaknuo da je ovo također i izuzetan dan za povijest medicine. Predstavljajući kratko sam razvoj povijesti medicine kod nas od 1927. kada povijest medicine zahvaljujući prof. Luji Taleru postaje akademska znanost, izdvojio je udžbenike koji su obrađivali tematiku povijesti. U tom kontekstu je naglasio, kako se i danas koristi onaj udžbenik iz 1978.godine, kojeg će sad zamijeniti ovo suvremeno izdanje.

Drugi rencenzent doc. dr. sc. Ivan Bulić je rekao „kada razborito analiziramo postignuće koje je pred nama jasno je, kako je tako opsežno, stručno i hrvatskoj znanosti potrebno djelo mogla napisati osoba koje posjeduje ne samo povijesnu i medicinsko znanje nego i široku naobrazbu. U knjizi koja je pred nama raščlanjuje se povijest medicine tijekom svih povijesnih razdoblja, a za analizirati povijest medicinske znanosti sukladno njenim posebnostima potrebno je upotrijebiti poseban metodološki pristup. Osim multidisciplinarnosti, autor vodi računa i o multikulturalnosti uzimajući u obzir kako spoznaja može biti potpuna tek ako se do detalja spozna civilizacijski okvir u kojem se razvijala medicina u određenom povijesnom razdoblju i određenom civilizacijskom kulturnom krugu. Stoga se u pisanje ovako opsežnog djela mogla uputiti osoba koja je po svom obrazovanju i liječnik i povjesničar”.

U ime nakladnika Medicinske naklade skupu se obratila glavna urednica gospođa Anđa Raič koja je naglasila kako je riječ o važnoj knjizi, koja će zasigurno obogatiti znanost i struku i dati doprinos hrvatskoj biomedicinskoj, ali i povijesnoj publicistici.

Na kraju je riječ zahvale uputio i sam autor izv. prof. dr. sc. Dubravko Habek. Kratko je pojasnio kako se on kao liječnik „slučajno” počeo baviti poviješću, te kako je nastao sam udžbenik kao rezultat mnoštva njegovih bilježaka, te predavanja koje u okviru izbornog Kolegija povijest medicine predaje na HKS-u.

Tekst: Marija Belošević za www.ika.hr

Fotografija: Luka Smuk za HKS

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište