U utorak 11. travnja 2017. godine u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održana je promocija knjige „Posljednji trenutci prije vječnosti“ fra Ilije Živkovića i doc. dr. sc. Suzane Vuletić u izdanju Hanza medie. Knjiga obrađuje teološko-bioetičke naglaske shvaćanja smrti i psihološko-duhovne intervencije namijenjene umirućim i ožalošćenima. Poglavlja obrađuju kraj života na jasan, praktičan i svakome razumljiv način. Kako je naglasila autorica knjiga je važan „priručnik“ bližnjima i umirućoj osobi.
Namijenjen je onima koji na bilo koji način sudjeluju u pratnji bolesnih pri provedbi palijativne medicine te poboljšanju razumijevanja potreba umirućih i ožalošćenih, podizanju kvalitete skrbi za umiruće, pomaganju bolesnicima da zauzmu bolji stav prema umiranju i etičnim izborima te humaniziranju dostojanstvenog umiranja – istaknula je Vuletić.
Na samom početku sve prisutne je u ime domaćina i suorganizatora pozdravio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je u svojem pozdravnom govoru istaknuo važnost prof. dr. sc. Ilije Živkovića u uspostavi Odjela za psihologiju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Fra Ilija Živković svoj je doprinos Hrvatskom katoličkom sveučilištu dao ne samo kroz predavanja na Odjelu za psihologiju i sociologiju, nego i kroz svoju raspoloživost, znanje i iskustvo koje je ugradio u same početke Odjela za psihologiju.
O knjizi su govorili mons. Nedjeljko Pintarić, izaslanik kardinala Josipa Bozanića, doc. dr. sc. Ivica Šola, mr. Zvonimir Brusač, akademik Slobodan Vukičević i umjetnica Marina Selak.
Knjigu je predstavila i jedna od recenzentica izv. prof. dr. sc. Ana Borovečki, koja je naglasila da je knjiga pisana kvalitetno, jasno i razumljivo, kako ljudima iz akademske zajednice, tako i onima koji se tek upoznaju s pitanjima vezanima uz kraj života.
Do sada postoji tek poneki rad na hrvatskom jeziku koji daje praktičan pregled na pitanja vezana za kraj života, no ovakav opsežan pristup jest rijetkost, čak i u svjetskoj literaturi iz tog područja.
Promociju knjige uljepšali su glazbenim točkama na gitarama Divna i Ivan Šimatović, studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljanju su prisustvovali brojni prijatelji i članovi obitelji pokojnog fra Ilije Živkovića, mons. Nedjeljko Pintarić, izaslanik kardinala Josipa Bozanića, doc. dr. sc. Ivica Šola, provincijski vikar fratara trećoredaca glagoljaša fra Zvonimir Brusač, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, akademik Slobodan Vukičević mnogi drugi.
Ponajviše o autoru, kojemu je bio jako dobar prijatelj, nekoliko emotivnih riječi rekao je i dipl. iur. Marijan Hanžeković vlasnik Hanza medie: Ono što je u čovjeku koji umre najbolje, ostaje u onome koji ga vole. I tako ostaju zajedno za sva vremena.
Ovo predstavljanje knjige za čije je izlaženje najzaslužnija doc. dr. sc. Vuletić još je jednom osvjetlilo važnost života i poslanja fra Ilije Živkovića koji se na razne načine ugradio u život Crkve i hrvatskog društva. Nakon promocije i zajedničke fotografije autorice i prijatelja uslijedilo je prigodno druženje u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište