Državni tajnik Svete Stolice nadbiskup Pietro Parolin rođen je 17. siječnja 1955. godine u Italiji, u mjestu Schiavon, nedaleko od Vicenze. Za svećenika je zaređen 27. travnja 1980. te je postavljen na službu u Biskupiju Vicenza. Diplomirao je kanonsko pravo. U diplomatsku je službu Svete Stolice ušao 1. srpnja 1986., a za biskupa je zaređen 12. rujna 2009. godine, po rukama pape Benedikta XVI. te je imenovan nuncijem u Venezueli. Osim talijanskoga, govori i francuski, engleski i španjolski jezik.

Kardinal Parolin preuzeo je svoju prvu službu u nuncijaturu u Nigeriji 1986. godine te mu je to prvo iskustvo otvorilo pogled prema kretanjima odnosa između kršćanstva i islama. Tri godine poslije mons. Parolin u Meksiku sudjeluje u završnom dijelu dugoga pastoralnog i diplomatskog rada koji je Crkvu u Meksiku doveo – nakon više desetljeća teških odnosa – do pravnoga priznavanja od strane državnih vlasti.

U Rim se mons. Parolin vraća 1992. godine. Njegov se novi ured nalazi u Državnom tajništvu, u Odjelu za odnose s državama. Nakon deset godina intenzivnoga rada, u kojemu je pratio zbivanja u raznim zemljama, u studenome 2002. godine, Ivan Pavao II. imenuje ga dotajnikom Odjela za odnose s državama. Ta veća odgovornost zahtijeva od njega da se bavi osjetljivim pitanjima – poput odnosa između Svete Stolice i Izraela, Crkve u Vijetnamu – sve do vrhunca slojevitih pregovora s kineskim vlastima, kako bi se katolicima te velike azijske zemlje omogućili bolji uvjeti za izražavanje njihove vjere, u duhu Pisma pape Benedikta XVI. iz 2007. godine.

Izvor: Radio Vatikan / Ika / Gk)

 

Hrvatsko katoličko sveučilište