Predsjednika Milanovića upoznali su s programom trodnevnog znanstveno-stručnog skupa „Vukovar 91. – trideseta godina poslije“, a koji će se u studenom održati u Vukovaru u prigodi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. Tema ovogodišnjeg skupa je „Vukovar 91.: uzdarje slobodi – identiteti, sjećanja, povijest“, a poziv na sudjelovanje upućen je znanstvenicima, stručnjacima, svjedocima i poštovateljima Vukovara ’91 iz Hrvatske i inozemstva koji bi trebali prezentirati 21 znanstveni rad. Posebnost ovogodišnjeg skupa je internacionalizacija jer su pozvani i sudionici iz inozemstva, rečeno je na sastanku. Znanstveno-stručni skup održat će se u Vukovaru 14. (memorijalni dio), 15. i 16. studenoga (radni dio) 2021. godine. 

Znanstveno-stručni skupovi o Vukovaru 91. održavaju se već 24. godinu zaredom, od 2006. redovito u Vukovaru, u organizaciji Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a naknadno se organizaciji skupova priključilo i Hrvatsko katoličko sveučilište. Ravnatelj Instituta ujedno je iskoristio susret s Predsjednikom Republike kako bi mu predstavio aktivnosti Instituta koji ove godine obilježava 30. godišnjicu osnutka i djelovanja.

Predsjednik Milanović, koji je ujedno i pokrovitelj skupa u Vukovaru, podržao je nastojanja organizatora da se kroz stručan i znanstven pristup sustavno razgovara i dokazuje istina o ulozi grada Vukovara u Domovinskom ratu i stvaranju neovisne Republike Hrvatske. 

Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje, Jadranka Žarković i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata, Marijan Mareković.

Tekst i fotografije: predsjednik.hr

Hrvatsko katoličko sveučilište