U četvrtak 21. svibnja 2015. prof. dr. sc. Mijo Korade, redoviti profesor na Odjelu za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, održao je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu predavanje pod nazivom  Paragvajske redukcije i Hrvati. Uz izlazak knjige Mirjana Polić Bobić, Mijo Korade, „Paragvajska pisma. Isusovci Ivan Marchesetti i Nikola Plantić u Paragvajskoj pokrajini Družbe Isusove“, Matica hrvatska, Zagreb 2015.

U sklopu predavanja i predstavljanja knjige dr. sc. Korade govorio je o poznatome fenomenu “paragvajskih redukcija” u kojima je Družba Isusova tijekom 17. i 18. stoljeća među domorodačkim indijanskim stanovništvom razvila jedinstvenu socijalnu i misionarsku djelatnost. U svome izlaganju dr. sc. Korade osobito se osvrnuo na ulogu dvojice hrvatskih isusovaca Ivana Krstitelja Marchesettija koji je djelovao u redukcijama i Nikole Plantića oko kojeg su se ispreplele legende prema kojima je bio paragvajski kralj.

Predavanju su osim Pročelnika Odjela za povijest prisustvovali i profesori Odjela za povijest te studenti preddiplomskog studija povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Predavanje je pobudilo interes i doktoranada sa poslijediplomskoga doktorskog studija povijesti na Hrvatskim studijima, ali i drugih  uvaženih gostiju. Među njima nalazili su se i dr. sc. Ivica Martinović s Instituta za filozofiju i gđa. Dubravka Martinović rođena u Peruu. Bračni par Martinović često posjećuje Peru i vrlo su dobro upućeni u ostavštinu isusovačkih redukcija iz 17. i 18. stoljeća.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište