Izv. prof. dr. sc. Jasna Čerkez Habek, dr. med. internist, viša znanstvena suradnice na Klinici za unutrašnje bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh“ i naslovna izvanredna profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održala je u četvrtak, 22. siječnja 2015.  predavanje “Vitalnost i zdravlje kroz spoznaje ‘Anti-aging’ medicine.

Profesorica Čerkez Habek u svom je izlaganju konstatirala da je starenje socio-ekonomski, javno-zdrastveni i gospodarski problem. Ono je nepobitna činjenica svakog živog biće, događa se postepeno i progresivno te je ireverzibilno.

U Republici Hrvatskoj 17.7% osoba staro je iznad 65 godina, što je i prosjek u Eurospkoj uniji. Istaknuto je također da će 2060. godine prosječna dob stanovnika Europske unije biti 47,2 godine, dok će na osobe starije od 65 godina otpadati skoro 30% stanovništva. Tako će na svake dvije radno sposobne osobe dolaziti jedna starija osoba, što će zasigurno prouzročiti socioekonomske probleme.

U smislu zdravlja i kvalitete života doktorica Čerkez Habek je istaknula da je starenje najčešće povezano s kroničnim bolestima kao što su kardiovaskularne, maligne i degenerativne bolesti. Neke maligne se, kao i kardiovaskularne bolesti mogu prevenirati promjenom stila života.

Govoreći o anti-aging medicini, profesorica Čerkez Habek je rekla da anti aging nije samo sinonim za pomlađivanje, već je cilj zadržati što duže zdravlje i osjećaj zadovoljstva. Anti aging ne podrazumjeva „čarobnu tabletu“ već je posljedica cijelokupnog stila života od toga  što i koliko jedemo, koliko se krećemo, kakve smo tjelesne težine, koliko konzumiramo alkohol, jesmo li pušači ili ne, kakvo nam je radno okruženje, kakvom smo zračenju izloženi… Da bi proces starenja usporio i odgodio razvoj degenerativnih, malignih i nadasve kardiovaskularnih bolesti, svatko od nas bi trebao uložiti nešto truda i znanja. Profesorica Čerkez Habek objasnila je nazočnima koje su molekule, važne za usporavanje proces starenja i prevenciju bolesti koje se u tom procesu pojavljuju, najispitivanije, gdje se izvorno nalaze, kako djeluju, mogu li prevenirati bolesti ili je liječiti.

Na kraju predavanja profesorica Čerkez Habek je zaključila da je zdravlje i kvaliteta života moguća i u starosti, da se u starosti može uživati i kvalitetno provoditi vrijeme uz pravodobnu, adekvatnu promjenu stila života i potporu raznih, individualno ordiniranih suplementa za koje postoje jasni dokazi o djelotvornosti. I dalje su intenzivna istraživanja u tijeku  te se kroz par godina očekuju i nove molekule i nove indikacije za njihovo korištenje.   

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište