Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu održano je u četvrtak 5. lipnja predavanje hrvatskog političara, diplomata i zastupnika u Europskom parlamentu Davora Ive Stiera “Kako će se živjeti u Hrvatskoj i Europi nakon ove krize?“

Tijekom predavanja Davor Sier je više puta pozvao na promišljanje o pitanju identitetske krize Europe i njene budućnosti, povlačeći pritom usporedbe s Hrvatskom.

Kinezi se koriste u svom pismu znakovima pa tako za riječ kriza koriste dva znaka: jedan koji znači prilika, a drugi opasnost. Tek kad se ti znakovi spoje, oni znače riječ kriza. Stoga je na nama da vidimo hoćemo li iz ove situacije pronaći put da tu priliku iskoristimo u našu korist, ili ćemo se prepustiti i propasti u neku provaliju, naglasio je Stier, te istaknuo kako je stoga potrebno razumjeti koja je bila paradigma Europe u koju je ušla Hrvatska prije godinu dana i koja bi mogla biti nova paradigma Europe koja će doći nakon krize.

Predavač je ponudio koncept Europe kao Europa nacionalnih država, Europa nove solidarnosti, Europa digitalne tehnologije, Europa kršćanskih korijena. Isto se može primijeniti i na Hrvatsku kojoj treba zajedništvo, političko i društveno. Stier je istaknuo da je za budućnost Hrvatske nužno postaviti realne ciljeve, kako bismo mogli izaći iz krize.

Predavanju su prisustvovali, uz mnoge goste, studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta i aktivno sudjelovali u raspravi s predavačem.

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište