Magistra povijesti i komunikologije Veronika Novoselac, asistentica na Odjelu za Povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, održala je u četvrtak 17. studenoga 2022., u sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnome stanu Marije Jurić Zagorke, predavanje „Zagorka – mjesto sjećanja“.

U izlaganju je, u konceptu kolektivnoga pamćenja, tematizirala razvoj recepcije prve novinarke i najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, uz neka od značajnijih mjesta sjećanja o kojima je pisala u svojim romanima. Govoreći o tome kako se i zašto Zagorku pamti, kako su je percipirali njezini suvremenici te kakav je odnos prema Zagorki danas, pojasnila je koncept mjesta sjećanja francuskoga povjesničara Pierrea Nore na primjeru književnosti koja, kao svojevrsni medij kolektivnog pamćenja, ima značajnu ulogu u (re)definiranju kolektivnih identiteta, iznošenju marginaliziranih iskustava te u nezaboravljanju raznoraznih priča jer tematizira, interpretira, rekonstruira, izmišlja i/li mitologizira mjesta sjećanja te, govoreći o njima, i sama postaje jedno.

Na predavanju asistentice Novoselac sudjelovali su i studenti sveučilišnoga diplomskog studija povijesti koji pohađaju predmet Mjesta sjećanja.