Karitativna akcija „Božić u Betlehemu“ za Udrugu Betlehem iz Karlovca  provedena je ovog došašća na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a njezin je cilj bio čestitati onima koje podržavaju život bez obzira na životne okolnosti, a na što upućuje i Kristovo rođenje. U akciju su se uključili studenti, djelatnici i njihovi prijatelji  i rodbina, a prikupljeno je mnogo dječje odjeće, opreme za djecu, igračaka, hrane te novčani dar u iznosu 2 300,00 kn. Svoj doprinos akciji dala je i Udruga Zamisli za podršku studentima s invaliditetom koja je dala na korištenje svoj kombi i benzin kako bi se dar mogao uručiti. Dar dar majkama i djeci koje žive u kućama Udruge Betlehem u Karlovcu predale su članice Volonterske skupine, posjetivši ih u subotu 20. 12. 2014.

Najprije su obišle majke i djecu smještenu u matičnoj kući sv. Josipa gdje su ih srdačno primile sve korisnice, a voditeljica kuće, gđa Dragica ih je ponudila još toplom štrudlom i kavom te upoznala s razvojem Udruge Betlehem i životom stanovnica ovih kuća. Korisnice mogu biti u kućama do godine dana, a nakon toga moraju krenuti samostalno u život što ima i lijepe i manje lijepe završetke. Nakon što su pogledale kuću i izmijenile čestitke, volonterke su u skladu s pozivom voditelja Udruge Betlehem, p. Marka Glogovića krenule pogledati pavlinski samostan u Sveticama u Ozlju kraj Karlovca. Tamo ih je rođak p. Glogovića upoznao s poviješću samostana i pavlinskog reda te proveo kroz samostan i prekrasnu baroknu crkvu. Po obilasku samostana, volonterke su krenule u drugu kuću gdje je smješteno 6 majki, a koja se nalazi u Hrašću kraj Karlovca. Tamo ih je osobito velikodušno dočekala djevojčica u dobi od 12 godina, vrlo vješto preuzevši ulogu domaćice. I ovdje je posjet završio s toplim pozivom “Dođite nam opet”.   

Nakon ovih susreta koji su bili vrijedno životno i duhovno iskustvo, volonterke HKS-a posjetile su Nacionalno svetište sv. Josipa u kojemu ih je dočekao Rektor mons. Antun Sente, upoznao s poviješću svetišta i važnosti sv. Josipa u duhovnom životu. Volonterke su tamo u skladu s pozivom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića uputile molitvu za hrvatski narod i domovinu, ali i za svoj daljnji rad. Posjet su završile obilaskom znamenitosti grada Karlovca i ugodnim druženjem. 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište