U srijedu 4. ožujka 2015. potpredsjednici Hrvatskog sabora Tomislav Čuljak i Željko Reiner primili su rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) prof. dr. sc. Željka Tanjića.

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić uvodno je upoznao potpredsjednike Hrvatskog sabora Tomislava Čuljka i akademika Željka Reinera s aktivnostima HKS-a od svog osnutka 2006. do danas.

Ujedno je podsjetio na nastojanja da HKS postane međunarodno priznato sveučilište koje će kroz obrazovno-znanstvene procese utjecati na napredak hrvatskog društva i očuvanje njegova identiteta te istovremeno promicati katolički svjetonazor s ciljem povezivanja znanja sa životom i napretkom cjelokupne hrvatske društvene zajednice.

Osobito zanimanje i zadovoljstvo iskazano je u pogledu priprema za nove studije koji bi na HKS-u trebali započeti s idućom akademskom godinom.

– Odgovornost za očuvanje i jačanje katoličkog i hrvatskog identiteta Sveučilišta, a time i države i nacije u cjelini, složena je zadaća, naglasio je potpredsjednik Čuljak prepoznavši dosadašnja nastojanja HKS-a u stvaranju društveno odgovornih intelektualaca.

Akademik Reiner se tijekom susreta, među ostalim, osobito zanimao za do sada uspostavljene odnose i suradnje s istraživačkim, znanstvenim, kulturnim i crkvenim ustanovama. Razgovaralo se i o problematici odlaska visokoobrazovanog stanovništva iz Hrvatske, za koju su se sugovornici usuglasili kako je riječ o razvidnom demografskom procesu, a ne više trendu, uz nezanemarivo ozbiljne implikacije po naciju i stabilnost države.

Izvor: www.sabor.hr

 

Hrvatsko katoličko sveučilište