WP_20160217_004

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić zajedno s prorektorom za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordanom Črpićem, tajnikom Sveučilišta Darko Štaudinger, prof. i  pročelnicom Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Martom Čivljak posjetili su u srijedu 17. veljače 2016. Specijalnu bolnicu za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac. Nakon razgledavanja bolnice uslijedio je zajednički radni sastanak koji je rezultirao potpisivanjem Sporazuma o suradnji. Sporazum su potpisali  dr. med. spec. psih. Maristela Šakić, v. d. ravnatelja, i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. Ovaj Sporazumum je osobito važan zbog suradnje s našim Odjelom za psihologiju i Odjelom za sestrinstvo na kojem se u sklopu diplomskog studija težište stavlja upravo na palijativnu skrb.  Zanimljivost ovog susreta je da je to prvi takav sporazum koji je naše katoličko sveučilište potpisalo s katoličkom bolnicom. 

bolnica

 

O Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac

20. lipnja 2006. godine Bolnički red Sv. Ivan od Boga dolazi u Hrvatsku te 26. listopada 2007. godine kupuje bolnicu na Strmcu. Nekadašnja Dječja bolnica za plućne bolesti Šumetlica obnovom i proširenjem pretvorena je u jednu od najsuvremenijih psihijatrijskih ustanova u regiji s više od stotinu bolesničkih ležajeva.Milosrdna braća, propovijedajući četiri zavjeta: siromaštvo, čistoću, poslušnost i gostoprimstvo ovdje nastavljaju poslanje Sv. Ivana od Boga u Hrvatskoj.

U bolnici djeluje Odjel kroničnih duševnih bolesti i Odjel palijativne srbi i dugotrajnog liječenja, a organizirana je i dnevna bolnica i radno-okupaciona terapija za hospitalizirane bolesnike (umjetnička radionica, informatička radionica i dr.).

U Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac prisutna je vjerska zajednica koja osigurava bolesnicama duhovnu pomoć (sanitarnu pastoralu) prema osobnim potrebama. Vjerska zajednica, djeluje u strukturama zajedno sa suradnicima laicima s kojima dijeli karizmu i filozofiju Reda.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište