Potpisivanje sporazume između Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Université Panthéon-Assas – Paris II

Sporazum između Hrvatskog katoličkog sveučilišta i francuskog sveučilišta Université Panthéon-Assas – Paris II potpisali su prof. dr. sc. Željko Tanjić i prof. dr. sc. Guillaume Leyte

Predstavljanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta i monografije o njegovu rektorskom lancu te svečano potpisivanje sporazuma o suradnji između HKS-a i Université Panthéon-Assas – Paris II, upriličeno je u srijedu 16. rujna 2015. godine u zgradi Splitsko-makarske nadbiskupije. Sporazum su potpisali čelnici dvaju visokoškolskih ustanova, rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić uime Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te rektor prof. Guillaume Leyte, uime Université Panthéon-Assas – Paris II. Obojica su izrazili zadovoljstvo zbog ostvarene suradnje.

Rektor HKS-a dr. Tanjić istaknuo je kako je ovo prvi međunarodni sporazum kojeg je ta visokoškolska ustanova, čije je sjedište u Zagrebu, potpisala izvan glavnog hrvatskog grada. Rekao je da je odabran Split zato što je upravo „splitsko područje kolijevka naše crkvenosti i državnosti”. „Hrvatsko katoličko sveučilište želi dati doprinos razvoju znanosti, obrazovanja i hrvatskog društva iz krila Crkve”, rekao je rektor Tanjić i nadodao kako njihovo malo sveučilište od 600 studenata ima čast učiti od puno većih i boljih. Rekao je da će se ovim sporazumom pomoći razvoju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te je zahvalio čelnicima Universite Pantheon- Assas- Paris II. što su prepoznali vrijednost HKS-a.

Rektor prof. Guillaume Leyte, uime Université Panthéon-Assas – Paris II i prorektor za međunarodnu suradnju HKS-a prof. dr. sc. Emilio Marin

Rektor prof. Guillaume Leyte, uime Université Panthéon-Assas – Paris II i prorektor za međunarodnu suradnju HKS-a prof. dr. sc. Emilio Marin

Rektor francuskog sveučilišta Leyte predstavio je sveučilište Université Panthéon-Assas – Paris II koje ima dugu i bogatu povijest, a danas ima 17 000 studenata. Ta visokoškolska ustanova je do sada potpisala više stotina ugovora o suradnji sa sveučilištima diljem svijeta, a ovim sporazumom s Hrvatskim katoličkim sveučilištem ulaze u svijet hrvatskih sveučilišta. „Velika je odgovornost na svima nama da zajednički najbolje što znamo odgojimo mlade kadrove za bolju budućnost”, rekao je Leyte.

Dobrodošlicu svim okupljenima, posebno gostima iz Francuske, izrazio je domaćin splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Dobrodošlicu svim okupljenima, posebno gostima iz Francuske, izrazio je domaćin splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

Dobrodošlicu svim okupljenima, posebno gostima iz Francuske, izrazio je domaćin splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Kako se potpisivanje sporazuma odvijalo u dvorani sv. Ivana Pavla II., nadbiskup je citirao njegove riječi ‘Ne bojte se! Štoviše, širom otvorite vrata Kristu. Otvorite Njegovoj spasiteljskoj vlasti granice država, gospodarske i političke sustave, široka područja kulture, uljudbe, razvitka. Ne bojte se! Krist zna što je u čovjeku. Samo On to zna!’. Izrazio je uvjerenje da suradnja ova dva sveučilišta ulazi u okvire ove njegove poruke. Spominjući bl. Augustina Kažotića, Marka Marulića i don Ivana Paštrića, nadbiskup je istaknuo kako stoljećima postoji suradnja intelektualaca sa splitskog područja i onih iz Francuske te kako i danas Split ima dva akademika koji su članovi Francuske akademije znanosti i umjetnosti. Stoga je zaključio kako nije slučajno da je upravo Split odabran za ovaj važan čin. Čestitao je predstavnicima oba sveučilišta i zaželio im uspješnu i plodnu suradnju.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja

Splitsko-dalmatinski župan     Zlatko Ževrnja

Pozdravni govor uputio je i splitski dogradonačelnik Goran Kovačević koji je istaknuo kako postoji dobra i bogata suradnja s francuskom zajednicom u Splitu, posebno na polju kulture te da će ovaj sporazum tu suradnju dodatno unaprijediti. Okupljenima se obratio i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja koji je izrazio zadovoljstvo što je ovaj sporazum o međunarodnoj suradnji dvaju sveučilišta potpisan u županiji koja je, kako je rekao, kolijevka hrvatske državnosti. Istaknuo je da Hrvatsko katoličko sveučilište vidi kao jednog od čuvara hrvatskog nacionalnog i kršćanskog identiteta, odgojitelja novih naraštaja i pronositelja znanosti u Hrvatskoj.

Veleposlanica Republike Francuske  Michèle Boccoz

Veleposlanica Republike Francuske Michèle Boccoz

Prigodnu riječ uputila je i veleposlanica Francuske u Republici Hrvatskoj Michèle Boccoz koja je pozdravila potpisivanje sporazuma o suradnji dvaju sveučilišta te izrazila zadovoljstvo što je Sveučilište iz Pariza prepoznalo dinamiku nastanka i razvoja Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Rekla je kako vjeruje da će, zahvaljujući dosadašnjoj bogatoj tradiciji suradnje francuskih i hrvatskih sveučilišta, i ta suradnja biti uspješna.

Prorektor za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta i član Francuske akademije znanosti i umjetnosti (Institut de France) prof. dr. sc. dr.h.c. Emilio Marin složio se s nadbiskupom Barišićem da zbog bogate frankofonske tradicije u Splitu nije čudno da se znanstvena i kulturna suradnja i na formalnoj razini uspostavila upravo u Splitu. Spomenuo je da je prva formalizirana znanstveno kulturna suradnja u vrijeme Jugoslavije bila između francuskih sveučilišnih organizacija na čelu s Sveučilištem Paris IV – Sorbonne i Arheološkog muzeja u Splita te da je plod te suradnje niz publikacija pod nazivom „Salona”. To je spomenuo jer sadržaj dvije posljednje knjige iz tog niza „Inscriptions de Salone chrétienne, IVe-VIIe siècles – Natpisi starokršćanske Salone, IV.-VII. st.” obuhvaća temelje Splitsko-makarske nadbiskupije.

Milan Bešlić predstavlja monografiju "Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta".

Milan Bešlić predstavlja monografiju “Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta”.

Nakon potpisivanja sporazuma predstavljena je dvojezična hrvatsko-engleska monografija o rektorskom lancu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Urednik Milan Bešlić istaknuo je kako se ovom monografijom prikazuje „kršćanska povijest u našoj hrvatskoj povijesti i izražava univerzalnost Katoličke Crkve”. Po njegovim riječima monografija obuhvaća razdoblje od 8 st.,od Ćirila i Metoda koji su donijeli kršćanstvo u hrvatski narod, pa do 21. stoljeća. „Monografija priča povijest ovog razdoblja dužeg od 1 000 godina kroz osobe, svećenike, laike i znanstvenike koje su tu kršćansku povijest stvarali i bili privrženi vrijednostima koje Katolička Crkva promiče i danas kroz svoju ustanovu Hrvatsko katoličko sveučilište”, rekao je Bešlić. Spomenuo je da su u monografiji zastupljeni i znanstvenik Ruđer Bošković te otac hrvatske književnosti Marko Marulić. Rektorski lanac Hrvatskog katoličkog sveučilišta izradio je 2014. godine ugledni hrvatski suvremeni kipar Mile Blažević.

Tekst: www.IKA.hr
Fotografija: Tiskovni ured Splitsko-dalmatinske nadbiskupije

 

Hrvatsko katoličko sveučilište