Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i predsjednik Vlade dr. Ivo Sanader potpisali su u petak u Banskim dvorima sporazum o sufinanciranju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS).

Sporazumom između Zagrebačke nadbiskupije i Vlade RH utvrđeno je da će Vlada sufinancirati studijske programe na preddiplomskoj i diplomskoj razini za 40 studenata po godini studija.

Procjenjuje se da će u prvoj godini rada država izdvojiti oko 5 milijuna kuna, dok će ostalo financirati Nadbiskupija koja će ujedno izdvojiti 100 milijuna kuna za adaptaciju dviju zgrada.

Preduvjet za početak sufinanciranja HKS-a su dopusnice za rad koje Nadbiskupija treba ishoditi od Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje.

Prilikom potpisivanja sporazuma premijer Sanader je kazao da osnivanje Hrvatskog katoličkog sveučilišta smatra obogaćenjem sveučilišne scene u Hrvatskoj.

Kako je istaknuo kardinal Bozanić, Hrvatska po Katoličkome sveučilištu ulazi u mrežu europskih i svjetskih katoličkih sveučilišta, a za njegovo osnivanje odlučila se jer želi biti vjerna svojoj tradiciji.

Katolička Crkva u Hrvatskoj, kazao je kardinal, oduvijek je bila prisutna na području obrazovanja i odgoja te želi dati doprinos ovome društvu podizanjem kvalitete obrazovanja.

Kardinal nije želio prognozirati kada će se na Katoličko sveučilište upisati prvi studenti, a dr. Sanader je izrazio nadu da će to biti već sljedeće akademske godine.

Hrvatsko katoličko sveučilište će za početak zatražiti dopusnice za rad za četiri programa – filozofiju, povijest, sociologiju i psihologiju. (iu, gk)

 

Hrvatsko katoličko sveučilište