Od nedjelje, 17. veljače 2013. do utorka 19. veljače 2013., rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić boravio je u posjetu Katoličkom sveučilištu Ave Maria na Floridi, SAD, na poziv dr. sc. Michaela Pakaluka, pročelnika Sveučilišnog odjela filozofije.
Dr. sc. Pakaluk je autor brojnih knjiga i članaka, stručnjak za Aristotelovu filozofiju i otac četrnaestero djece. Njegova prva žena Ruth, koja je preminula od raka dojke, bila je jedna od vodećih osoba u američkom Pokretu za život. Oboje su studirali na Harvardu, obratili se na katoličku vjeru, a zbog krjeposnog života vodi se postupak za njeno proglašenje blaženom.
Nakon što je kratko razgledao prostrani kampus Sveučilišta, koji studentima i profesorima pruža izvrsne uvjete studiranja, života, ali i življenja vjere i duhovnosti rektor Tanjić je u velikoj crkvi na kampusu u ponedjeljak 18. veljače suslavio svetu Misu s više od dvjesto studenata, profesora i djelatnika, a potom imao niz susreta.
Kratko se susreo sa rektorom Sveučilišta H. James Toweyom, čovjekom bogatog životnog iskustva koji je između ostalog bio stariji savjetnik predsjednika SAD-a Georgea Busha, suradnik vođe Kongresa, član kabineta guvernera Floride i pravni savjetnik blažene Majke Tereze iz Kalkute. U razgovoru se istaknula važnost razvoja katoličkih sveučilišta kao i važnost njihove međusobne suradnje i ukazalo na različita iskustva u razvoju sveučilišta.
Rektor se također susreo i s vicerektorom zaduženim za nastavnike dr. sc. Michaelom Dauphinaisom s kojim je govorio o važnosti izbora nastavnika koji predaju na katoličkim sveučilištima, ne samo s obzirom na njihovo znanstveno i nastavno iskustvo nego i s obzirom na njihovo življenje katoličke vjere. Istaknuto je kako, s obzirom na poslanje i ciljeve, oba sveučilišta imaju mnoštvo sličnosti.
Rektor Tanjić je posjetio Odjel filozofije na kojem je razgovarao s dr. sc. Pakalukom i s dr. sc. Marijom Fedoryka, stručnjakinjom iz područja etika i fenomenologije, na Odjelu teologije susreo se s dr. sc. Michaelom Waldsteinom koji je predavao na Sveučilištu Notre Dame i koji je utemeljitelj Međunarodnog teološkog instituta u Gamingu u Austriji, a potom posjetio Sveučilišni odjel psihologije i susreo se s s dr. sc. Keithom Houdom, pročelnikom Odjela psihologije.
U svim je razgovorima, posebice na Odjelu psihologije, bilo govora o važnosti međusobne suradnje i mogućoj razmjeni profesora i studenata.
Rektor je sugovornike upoznao s razvojem Hrvatskog katoličkog sveučilišta i tom prigodom uručio prigodne darove i promotivne materijale.
Hrvatsko katoličko sveučilište i Sveučilište Ave Maria, posebnim zalaganjem dr. sc. Pakaluka, već će ovo ljeto ostvariti prvu suradnju u vidu ljetne škole koja će se održati u Šibeniku od 28. srpnja do 17. kolovoza Šibeniku pod vodstvom dr. sc. Pakaluka a uključit će studente oba sveučilišta. Posjet rektora Tanjića bila je prava prilika da se svi zainteresirani studenti za ovu ljetnu školu okupe na zajedničkom druženju i iz prve ruke saznaju više o prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini Šibenika i Hrvatske, da čuju više detalja o projektu ljetne škole te da im dr. sc. Pakaluk i rektor Tanjić odgovore na njihova pitanja.
U večernjim satima, u organizaciji studentske udruge rektor je studentima i zainteresiranim profesorima održao kratko izlaganje pod nazivom “Changing face of secularism in Croatia”. Nakon izlaganja uslijedila je diskusija u kojoj su slušatelji postavljali pitanja o Hrvatskoj, njenoj kulturi i stanju Crkve i društva, posebice o Hrvatskom katoličkom sveučilištu i njegovim planovima.

Sveučilište Ave Maria 1998. godine osnovao je katolički filantrop i poduzetnik Thomas Monaghan. Sveučilište se preselilo 2007. u grad Ave Maria u jugozapadnoj Floridi. Sveučilište Ave Maria poput Hrvatskog katoličkog sveučilišta nastoji slijediti učenje Katoličke crkve i u potpunosti odgovara principima apostolske konstitucije „Ex corde Ecclesiae“. Studirati se može na 15 različitih studija a omiljeni su teologija, kazneno pravo, financije, političke nauke i psihologija. Nakon diplomskog studija, studentima se na sveučilištu Ave Maria nudi mogućnost za magisterij i doktorat. Osim studiranja, studenti sudjeluju aktivno u životu grada Ave Maria, osobito su aktivni u Pokretu za život, imaju svoje sportske klubove, udruge, studentske novine i još mnogo drugih sadržaja koje nude američka sveučilišta.

 

[cycle3]

 

Hrvatsko katoličko sveučilište