Vlč. Mladen Horvat, župnik župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu, organizirao je početkom Korizme niz predavanja za svoje vjernike u kojima su sudjelovali i gosti iz Hrvatske među kojima i predsjednik HKLD-a, objavilo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo.

U četvrtak 15. veljače 2024. doc. dr. sc. Snježana Mališa sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta održala je predavanje na temu “Stanje i perspektiva katoličkog odgoja” u kojemu se osvrnula na odgojne procese koji vode k zrelosti i ostvarenju puta svetosti. U tome je osobito istaknula značenje cjelovitog pristupa odgoju koji se ostvaruje kroz autoritet, mudrost, izostanak osobnih interesa i ljubav odgajatelja.
 

U petak 16. veljače 2024. predavanje na temu “Ovisnosti – bolesti modernog doba” održala je psihijatrica izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, pročelnica Sveučilišnog odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta koja je ukazala na rastući problem ovisnosti, osobito među mladima. No istaknula je kako su danas, uz ovisnosti o psihoaktivnim tvarima, osobito opasne ponašajne ovisnosti koje nisu vezane uz psihoaktivno sredstvo već određene aktivnosti: ovisnost o novim tehnologijama (internet, društvene mreže, videoigre) i ovisnost o kockanju.

Trećeg dana ovih susreta, u subotu 17. veljače 2024. predavanje Liječenje i prevencija infektivnih bolesti održao je predsjednik Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva (HKLD) izv. prof. dr. sc. Rok Čivljak s Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. On je dao prikaz najznačajnijih infektivnih bolesti koje su kroz povijest obilježile čovječanstvo, osobito pandemije kuge, kolere, gripe i HIV/AIDS-a, sve do aktualne pandemije COVID-19. Poučio je sudionike ovog susreta o najčešćim infektivnim bolestima današnjice te važnosti njihovog ranog otkrivanja i liječenja kao i mogućnostima prevencije.

Susrete je obilježio velik interes župljana kojima su se pridružili i zainteresirani članovi hrvatske dijaspore iz susjednih župa (Mississauga, Oakville, Norval) koji su se nakon predavanja zadržali s predavačima u veoma sadržajnim raspravama te druženju s gostima iz Hrvatske koje je organizirao mjesni župnik.

Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu osnovana je 1951. godine kao personalna župa za Hrvate katolike na području Torontske nadbiskupije, a sadašnja župna crkva podignuta je 1965. godine u ulici koja od 1981. godine nosi naziv Croatia Street. Od 2011. župom upravlja dr. sc. Mladen Horvat, svećenik Varaždinske biskupije. Vlč. Horvat je nakon završetka studija teologije u Zagrebu 2000. postigao licencijat na Papinskom biblijskom institutu, a 2005. obranio doktorat iz područja biblijske teologije na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu. Od tada je predavao biblijske znanosti na više inozemnih sveučilišta, ponajviše na Sveučilištu u Torontu i Sveučilištu Zapadni Ontario u Londonu. Gostima iz Hrvatske bilo je iznimno iskustvo svakodnevno sudjelovati u molitvi časoslova, klanjanju i liturgiji uz vlč. Horvata koji je iz dana u dan obogaćivao razumijevanje Svetog pisma tumačeći biblijske tekstove. Svečanosti doživljaja dodatno je doprinosilo liturgijsko pjevanje župnoga zbora koje predvodi i na orguljama prati maestro Loris Buzdon.

Tijekom tjedna koji su predavači iz Hrvatske proveli u Torontu susreli su se i s generalnim konzulom Republike Hrvatske u Mississaugi gosp. Antom Jovićem te prof. dr. Marijom Ivankovic, zamjenicom pročelnika Odjela za hitnu medicinu u St. Joseph’s Health Centre i profesoricom hitne medicine na Sveučilištu u Torontu koje su upoznali s međunarodnim aktivnostima institucija iz kojih dolaze te mogućnostima povezivanja sa srodnim institucijama u Kanadi u kojima djeluje nemali broj hrvatskih državljana i Kanađana hrvatskog podrijetla. Prof. Čivljak darovao je domaćine tijekom susreta u Kanadi primjercima monografije koja je izdana povodom 25. obljetnice osnivanja HKLD-a, kao i primjercima zadnjih izdanja Glasnika HKLD.

Tekst: Informativna katolička agencija

Hrvatsko katoličko sveučilište