Dr. sc. Ivan Bulić održao je  u utorak, 17. srpnja 2012. godine nastupno predavanje za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta iz područja humanističkih znanosti, znanstvenog polja povijest, znanstvene grane hrvatska i svjetska moderna i suvremena povijest na Studijskom odjelu povijesti. Tema predvanja bila je Političke stranke u Trojednoj kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji uoči i tijekom Prvog svjetskog rata.

Iz predavanja prof. dr. sc. Ivana Bulića izdvajamo sljedeće:

Na kraju Prvog svjetskog rata Hrvatska se nakon višestoljetne pripadnosti srednjoeuropskom civilizacijskom krugu voljom nekolicine ujedinila s Kraljevinom Srbijom čime je postala dijelom balkanskog geopolitičkog prostora.

Bilo je Hrvata koju su nekoliko godina ranije spoznali značaj i silinu moguće promjene. Tako je Stjepan Radić na 4. sjednici Hrvatskog sabora održanoj 30. prosinca 1913.  rekao:

        „Kad objektivni sudac uzme ovu stvar u ruke, a to će biti historičar, i stane suditi o tom, što vi danas radite, onda će ovo vaše djelovanje prispodobiti evo s ovim, što su najbolji naši rodoljubi i najvrsniji naši političari napisali…“

Na što je upozoravao Stjepan Radić? Ne samo historičar nego i svaki hrvatski čovjek je mogao spoznati tragične posljedice državnopravnih promjena s kraja 1918. Nije prošlo ni tjedan dana od ujedinjenja, a na glavnom zagrebačkom trgu su pale prve žrtve. Žrtvu je podnio i sam Stjepan Radić. U obnovljenoj državnopravnoj tvorevini i primas hrvatske Katoličke crkve blagopokojni kardinal Alojzije Stepinac. Konačno, većina hrvatskog naroda je tijekom cijelog razdoblja iznuđenog zajedništva, a osobito tijekom Domovinskog rata, trpjela posljedice državnopravnih promjena s kraja 1918.

 

Sažetak nastupnog predavanja pročitajte na ovom linku.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište