Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu počela je u utorak, 1. listopada 2013., četvrta akademska godina.

Prvog akademskog dana nije se izvodila nastava, već su studenti i profesori sudjelovali na zajedničkoj molitvi u Sveučilišnoj kapeli koju su animirali studenti HKS-a, a koju je prevodio rektor prof. dr. sc. Željko Tanjić uz asistenciju dr. sc. Krunoslava Novaka i dr. sc. Dražena Mariju Vargaševića.

U svom obraćanju studentima rektor Tanjić je istaknuo:

Ako se sveučilište shvaća samo kao institucija koja dijeli diplome ili mjesto na kojem se nude izvrsni studijski programi, za ljubav ima malo, ili gotovo ni malo prostora. Ali, ako se sveučilište shvaća kao ono što ono stvarno jest, kao universitas, kao zajednica kojoj je jedini i prvotni cilj traženje istine u tom slučaju na sveučilištu ljubav zauzima posebno mjesto. I to ona ljubav koju nazivamo «intelektualna ljubav». ……… Na katoličkom sveučilištu intelektualna ljubavi mora i može vršiti kroz tri načina djelovanja ili tri pokreta: od komunikacije znanja prema zajedništvu, od integracije do jedinstva i od promicanja bratstva do evangelizacije. ….”

U svom nagovoru rektor Tanjić je zaželio „da po zagovoru sv. Male Terezije  Gospodin, koji je raspeta ljubav i istina, blagoslovi naš rad, naš hod, naš rast u znanju i prije svega naše jačanje u zajedništvu ljubavi. Neka blagoslovi i vodi našu sveučilišnu zajednicu u ovoj akademskoj godini.“

Prije blagoslova, studente je  Rektor potaknuo da dolaze pred Gospodina u sveučilišnu kapelu i da se tijekom godine uključe u pastoralne aktivnosti koji će se organizirati tijekom ove akademske godine te da što češće prisustvuju euharistijskom slavlju koje se slavi svaki dan na HKS-u.

Nakon zajedničkog fotografiranja studenti su se uputili na predstavljanje svojih Odjela.

Ova akademska godina iznimno je bitna za HKS jer se na Odjelu za povijest pokreće diplomski sveučilišni studij za koji su upisi u tijeku. Trenutno na HKS-u studira 320 studenata na tri sveučilišna studija: povijesti, psihologije i sociologije.

[cycle3-ob]

 

Hrvatsko katoličko sveučilište