Pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog Sveučilišta uputio se u subotu, 29. ožujka na izlet u Varaždin. Taj izlet je bio svojevrsna nagrada za dosadašnji trud, ali i prilika za bolje upoznavanje petnaestak članova zbora sa svih godina i svih studijskih programa.
Rano ujutro krenuli smo vlakom iz Zagrebačkog Glavnog kolodvora, prema Varaždinu, cilju našeg punovanja. Po dolasku u Varaždin, najprije smo išli u katedralu Uznesenja Marijina, gdje nas je srdačno dočekao mons. Ivan Godina, generalni vikar Varaždinske biskupije. Poželio nam je srdačnu dobrodošlicu u grad, upoznao nas je s nastankom Varaždinske biskupije, te nam dao opsežne informacije o Katedrali. Potom smo se susreli s maestrom Anđelkom Igrecom, koji vodi Ured za crkvenu glazbu pri Biskupiji, te ravna radom jednog od tri zbora varaždinske katedrale. Pokazao nam je tehničke mogućnosti varaždinskih orgulja, koje su jedne od monumentalnijih i većih u Hrvatskoj. Mi smo njemu otpjevali pjesmu „Heaven is a wonderful place“, te je on na tu temu stvorio instrumental i odsvirao ga na predivnim orguljama.

Nakon posjeta katedrali, pošli smo u Biskupijsku knjižnicu Varaždin, koja se nalazi u sklopu pastoralnih ureda. Tamo nam je knjižničarka, gospođa Irena Gotal, objasnila kratku povijest knjižnice, njezinu namjenu, te nam pokazala najvrjednije primjerke ove novostvorene knjižnice. U istom kompleksu nalazi se i Ured za pastoral u medijima te medijski studio kojeg je svojedobno utemeljio naš profesor Krunoslav Novak. Ideja je da se na tjednoj bazi stvaraju medijski sadržaji koji se šalju pojedinim lokalnim i regionalnim medijima, gdje se ti sadržaji objavljuju, te se na taj način stvara dobra suradnja. Tamo nas je srdačno ugostila voditeljica ureda gospođa Anita Treščec, koja je profesora naslijedila, te nam kratko i pokazala na koji način se radi video montaža.

Zajedno smo slavili svetu misu u kapelici Svećeničkog doma, a potom je slijedila zakuska kojom nas je počestio ravnatelj doma preč. Mirko Horvatić. Okrijepivši se, sjeli smo na suncem okupani znameniti varaždinski Korzo, gdje smo popili kavu, pa potom pošli u razgledavanje poznatog varaždinskog groblja te Starog grada. Oko 16 sati krenuli smo natrag za Zagreb, a cijelim putem orila se pjesma i smijeh veselih zboraša.

Jozefina Javni

 

Hrvatsko katoličko sveučilište