KLASA: 008-01/23-01/016
URBROJ: 498-03-01-01-23-001

Zagreb, 28. rujna 2023.

Dragi studenti, cijenjeni nastavnici i poštovani djelatnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta,

s velikom radošću zajedno dočekujemo početak nove akademske godine na našem Sveučilištu. Početak svake nove godine donosi sa sobom obećanja, izazove i prilike, a s obzirom na okolnosti koje nas okružuju, nadamo se da će ova godina biti ispunjena raznovrsnim nadahnućima i zajedničkim uspjesima.

Dragi studenti, vi ste srce našeg Sveučilišta. Imate priliku istraživati, učiti i rasti u dobru i znanju. Ne bojte se postavljati pitanja, sanjariti velike snove i izazivati sebe iznad svih granica. U sebi nosite potencijal za postizanje izvanrednih stvari i mi vjerujemo u vas. Neka vaši snovi i radna etika budu vaš vodič kroz ovu akademsku godinu. Sjetite se, svaka prepreka je prilika za učenje i osobni rast. Dok krećete u nove izazove, neka vas oblikuje strast prema učenju i istraživanju, ali i dublje razmišljanje o Bogu, svijetu i ljudima koji su vam darovani na životnom putu. Uvijek imajte na umu da su uspjeh i ostvarenje rezultat truda i upornosti.

Cijenjeni nastavnici, vi ste svjetionici znanja i inspiracija za naše studente. Vaša strast prema podučavanju i istraživanju čini nas ponosnima i osigurava visoku kvalitetu obrazovanja koje pružamo. Neka ova godina bude prilika za još veći angažman i inspiraciju u prenošenju znanja na naše mlađe generacije. Neka vaša motivacija bude beskrajna jer vi imate moć mijenjati živote i oblikovati budućnost naših studenata. To je dar i odgovornost. Nastavite kod naših studenata, ali i kod samih sebe, poticati radoznalost, kritičko razmišljanje i ljubav prema znanju, ali budite im i primjer u životu i radu kako bi mogli postati zrele i odgovorne osobe.

Poštovani djelatnici, vaša predanost i rad doprinose svakodnevnom funkcioniranju našeg Sveučilišta. Hvala vam na vašem posvećenom radu. Neka vas nadahnjuju ciljevi koje zajedno postavljamo i ostvarujemo. Bez vaših napora i predanosti, ne bismo mogli ostvariti našu misiju. Nastavite se zalagati za bolje Sveučilište, s vjerom u našu zajedničku svrhu. Vaša uloga u podršci našim studentima i nastavnicima ključna je za naš uspjeh.

U ovoj novoj akademskoj godini želimo s vama podijeliti nekoliko duhovnih misli i poticaja koji će nas nadahnjivati i voditi u našim nastojanjima:

1. „Vjera pomiče planine.“ Nikada ne sumnjajte u svoju sposobnost da ostvarite svoje ciljeve. Imajte vjeru u sebe i svoj potencijal jer je vaša vjera prvi korak prema uspjehu.
2. „Najdublja tama ne može ugasiti svjetlo koje dolazi iznutra.“ U trenucima sumnje i poteškoća, neka vas vodi unutarnje svjetlo vjere i nade, svjetlo koje dolazi od Gospodina. To svjetlo će vam pokazati put prema rješenjima.
3. „Traženje istine je sveta dužnost; pronalaženje istine je blagoslov.“ Neka vas u radu uvijek potiče istraživanje i postavljanje pitanja. Učenje je put prema istini i mudrosti.
4. „Ljubav prema bližnjemu je ključ svakog duhovnog uspjeha.“ Ova misao neka vas potakne da budete pažljivi prema potrebama drugih i da svoje darove koristite za dobrobit zajednice.
5. „Moliti znači ljubiti, a ljubiti znači moliti.“ Ustrajnost u vlastitim naporima i nesebičnost u služenju drugima čine vas boljim osobama i pridonose zajedničkom napretku.
6. „Najbolji plan je onaj koji je ispisan Njegovom rukom.“ Bez obzira na izazove i neizvjesnosti, imajte povjerenja u Božji plan za svakoga od vas. Neka vas na vašem putu vodi vjera u činjenicu da sve ima svoj smisao.
7. „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima.“ Ne zaboravite da smo svi zajedno u ovom putovanju. Podupirimo jedni druge, dijelimo znanje i ljubav.

Neka ove duhovne misli i poticaji budu vodilja za sve nas u ovoj akademskoj godini. Neka nas potiču da budemo najbolja verzija sebe, da tražimo istinu, volimo bližnjega i budemo svjetlo u ovom svijetu.
S vjerom u uspješnu i blagoslovljenu akademsku godinu i stavljajući vas pod moćni zagovor bl. Alojzija Stepinca, od srca vas pozdravljamo.

SVEUČILIŠNI KAPELAN                                                                             REKTOR
                     vlč. Branimir Jagodić                                                                       prof. dr. sc. Željko Tanjić

Hrvatsko katoličko sveučilište