U srijedu 18. veljače 2015. godine, na dan Pepelnice,  zajedno smo slavili svetu misu tijekom koje je bio i obred pepeljenja. 

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić u svojoj je propovijedi istaknuo: “Pepelnica, dan kojim započinjemo korizmu, uvodi nas u hod spram vazmenog slavlja. Cjelokupni korizmeni hod zapravo je vazmeni hod koji svoje središte nalazi u obnovi krsnih obećanja u vazmenoj noći. On je jednoznačno i snažno označen kao put koji od pepela, praha i propadljivosti vodi prema uskrsnuću i oblikovanju novoga čovjeka. Svakom stopom učinjenom na tome putu, svakim pedljem prevaljenoga puta svom silinom odzvanjaju riječi iz druge Pavlove poslanice Korinćanima upućene i nama danas: «Dajte, pomirite se s Bogom!».

Polaganje pepela praćeno riječima «Obratite se i vjerujte Evanđelju» znači postati svjestan da vatra Božje ljubavi sažiže naše grijehe, uzimanje pepela na ruku pokazuje da naši grijesi pročišćeni i spaljeni Kristovom ljubavlju «nemaju težine», a gledanje pepela znači potvrditi vjeru da jesmo prah, ali prah koji se rađa na novi život zajedništva s Bogom i ljudima.

I zato je pepelnica potvrda naše vjere da smo pomireni s Bogom u Kristu, potvrda naše nade da ćemo s Kristom biti uskrsnuti na život vječni i poziv na ljubav koja nikada neće biti završena. Pepelnica je navještaj uskrsne zore svakoga od nas.” – zaključio je rektor Tanjić. 

Nakon svete mise blagoslovljene su postaje križnog puta koji je izradio akademski kipar Anđelko Odak.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište