Akademske zajednice Partnerstva katoličkih sveučilišta izrazile su svoju solidarnost s Ukrajinskim katoličkim sveučilištem i dale podršku svim ukrajinskim kolegama i studentima s njihovim obiteljima.

„Duboko smo zabrinuti zbog ruske invazije na Ukrajinu i zbog rata u Europi. Osuđujemo invaziju kao grubo kršenje međunarodnog prava i kao nepoštivanje moralnih standarda. 
Želimo izraziti svoju predanost zajednici Ukrajinskog katoličkog sveučilišta i našu spremnost da na svaki mogući način podržimo naše prijatelje u Ukrajini.
Prinosimo svoje molitve i svoju nadu ispunjenu vjerom. Usrdno molimo za mir. Bit ćemo budni i pobrinuti se da naši kolege i studenti budu dobro informirani o tome što se događa u Ukrajini.
Partnerstvo katoličkih sveučilišta nastoji biti istinsko partnerstvo, posebno u teškim vremenima. Mi smo ujedinjeni u našoj vjeri u Krista, Kneza mira.“ – stoji u priopćenju.

Tekst priopćenja nalazi se na poveznici.

CUP 6.2 from William Donaruma on Vimeo.

******************************************

Podsjetimo: 

Partnerstvo katoličkih sveučilišta (PKS) djeluje u sklopu Nanovic instituta za Europske studije američkog sveučilišta Notre-Dame iz Indiane u Sjedinjenim Američkim Državama i nastoji ponovno osnovati katolička sveučilišta u Europi koja su ugašena pod pritiskom komunističkih režima te potpomoći otvaranju novih katoličkih sveučilišta u postkomunističkim zemljama. 
Članovi PKS su sljedeća sveučilišta: Katoličko sveučilište „Ivan Pavao II.“ Lublin (Poljska), Katoličko sveučilište u Ružomberoku (Slovačka), Katoličko sveučilište Pázmány Péter (Mađarska) te Ukrajinsko katoličko sveučilište (Ukrajina),  Hrvatsko katoličko sveučilište,   Katoličko sveučilište Sulkhan-Saba Orbeliani iz Tbilsija (Gruzija). Priduženi članovi su Katoličko sveučilište Svetog Srca iz Milana (Italija), Katoličko sveučilište iz Pariza (Francuska) i Katoličko sveučilište Eichstätt-Ingolstadt (Njemačka).

 

Hrvatsko katoličko sveučilište