Odjel za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Klub studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta Homo volans i Hrvatska akademska zajednica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu organizirali su u srijedu 23. veljače 2022. okrugli stol Suverenost danas. Bio je to drugi po redu okrugli stol iz ciklusa predavanja, tribina i okruglih stolova naslovljen Put suverenosti kojim se obilježava 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Nakon uvodnog pozdrava rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića koji je izrazio zadovoljstvo suradnjom dvaju Sveučilišta i studentskih udruga, uvodna su izlaganja održali izv. prof. dr. Boris Havel s Fakulteta političkih znanosti i izv. prof. dr. sc. Ivica Šola s Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Izv. prof. dr. sc. Boris Havel u svojem se izlaganju pozvao na definiciju pojma suverena prema Carlu Schmittu koja definira da je suveren onaj tko odlučuje o iznimnom stanju. Polazeći od te tvrdnje, Havel je oslikao sve suvremene faktore, ličnosti i procesu koji utječu na ograničavanje suvereniteta posebno se osvrnuvši na političke i društvene procese u suvremenoj Hrvatskoj.

Izv. prof. dr. sc. Ivica Šola u svom je predavanju govorio o suverenitetu osobe u okviru no limits kulture, nastale pod utjecajem procesa pokrenutog prosvjednim aktivnostima 1968. godine i preoblikovanjem mentaliteta zapadne kulture koje su te aktivnosti pokrenule. Drugi je dio svojega predavanja profesor Šola posvetio analizi ekonomskih i socijalnih izgleda ograničavanja suvereniteta kroz proces federalizacije Europske unije.

U raspravi koje je uslijedila predavači i publika raspravljali su o pitanjima medijske i tehnološke suverenosti, pitanju autonomije sveučilišta kao i aktualnim vanjskopolitičkim problemima i ugrozama suverenosti.

Ovaj je okrugli stol ponudio raznolike i interdisciplinarne poglede na suvremene aspekte suverenosti i podsjetio na dužnost sustavne revalorizacije aktualnih procesa u svjetlu pojma suverenosti. Historijski diskurs projekta „Put suverenosti“ oplemenjen ekskursom u suvremene aspekte problematike suverenosti, sljedeći će mjesec biti dopunjen i medijsko-informacijskim aspektom borbe za hrvatsku suverenost.

Hrvatsko katoličko sveučilište