22. svibnja 2014. u 18:00 sati održano je, u sklopu naših programa četvrtkom, predavanje „Kamerom u potrazi za Hrvatskom u Prvom svjetskom ratu“. Predavanju je uz rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića te prorektora za nastavu prof. dr. sc. Gordana Črpića nazočio i značajan broj profesora Hrvatskog katoličkog sveučilišta, profesora Sveučilišta u Zagrebu, znanstvenika Hrvatskog instituta za povijest te velik broj studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta i doktoranada povijesti s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Predavač je bio prof. Krešimir Čokolić, priznati redatelj, scenarist i urednik na Hrvatskoj radioteleviziji. Predavanje je organizirao doc. dr. sc. Ivan Bulić s Odjela za povijest koji je tom prigodom nazočne upoznao s životopisom prof. Čokolića. Naglasio je kako je dokumentarne serijale povijesnog sadržaja u stanju urediti samo povjesničar.

Tijekom predavanja prof. Čokolić nazočne je upoznao s radom na dokumentarnom serijalu „Hrvatska u Prvom svjetskom ratu“ koji se u četiri epizode planira prikazati u rujnu 2014. na Hrvatskoj radioteleviziji. Objasnio je postupak nastajanja serijala od začetka do trenutnog montiranja snimljenog video materijala. Profesor Čokolić i suradnici posjetili su većinu lokacija u Europi na kojima su hrvatski vojnici ratovali tijekom Prvog svjetskog rata.

Dio snimljenog video materijala prikazan je i tijekom predavanja.
Naglašena je i važnost sudjelovanja brojnih povjesničara koji su svojim znanstvenim spoznajama pridonijeli cjelovitijoj spoznaji o Hrvatskoj u Prvom svjetskom ratu. Sukladno navedenom autor je u jednom trenutku naglasio kako je spoznao da spomenuto razdoblje uz vojnu posjeduje i političku sastavnicu, osobito u hrvatskom kontekstu. Na kraju toga razdoblja Hrvatska je po prvi put u svojoj povijesti preusmjerena iz srednjoeuropskog civilizacijskog kruga u balkanski politički kontekst.

Profesor Čokolić je radi cjelovitije spoznaje osim povjesničara konzultirao i vojne stručnjake te uvažene hrvatske ratne kirurge. Nakon izlaganja su uslijedila pitanja nazočnih. Jedno od zanimljivijih pitanja je koji značaj je imao današnji prostor Hrvatskog katoličkog sveučilišta uoči i tijekom Prvog svjetskog rata te prvih poslijeratnih dana. Iz odgovara su nazočni spoznali kako je spomenuti prostor djelo značajnih hrvatskih arhitekata s početka 20. stoljeća Milana Lenucija i Janka Holjca. U vojnom kontekstu je značajan jer je tijekom ratnih godina u spomenutom prostoru bilo sjedište 25. domobranske pukovnije, a iz spomenutog prostora su 5. prosinca 1918. hrvatski vojnici krenuli na Trg bana Jelačića prosvjedovati protiv ujedinjenja s Kraljevinom Srbijom. Nazočni su zainteresiranost iskazali i pitanjima koja su se odnosila i na prethodne Čokolićeve serijale poput serijala „Komunistički zločini u Hrvatskoj“.

Nakon predavanja je uslijedilo prigodno druženje u vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

Fotografije su preuzete iz Ilustrovanog lista.

 

O autoru: 

Krešimir Čokolić rođen je 12. veljače 1967. u Zagrebu. Diplomirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1998. radi na Hrvatskoj televiziji. Prve emisije na kojima je radio su „Hrvatski spomenar“ i „Tv kalendar“. Od 2002. radi u Znanstveno.obrazovnom programu, gdje je urednik „Obrazovnog četvrtka“, koji je tretirao teme iz povijesti i geografije. Kasnije je jedan od urednika emisija „znanstvena petica“, „Umnjak“ i „Vrijeme za knjigu“. U okviru obrazovnog programa urednički i scenaristički radio je povijesne serijale „Moć i umjertnost“ i „Renesansa u Dalmaciji“. Kao stručni suradnik sudjelovao je u radu na serijalu Domagoja Burića „Ludi rimski carevi“. U periodu od 2006. do 2008. snima sa Ivicom Dleskom kao redatelj i scenarist serijal „Osnivači crkvenih redova“, koji je u tom trenutku bio najprodavaniji dokumentarni serijal HTV-a ( a prikazan je i na Francuskoj televiziji TF1). Tada prelazi u Dokumentarni program HTV-a za koji radi niz filmova: „Hrvatski branitelji u Argentini“, „Hrvatska- Ukrajina“, „Pronađena domovina“, „Prvi hrvatski predsjednik“. Pogotovo se ističe serijal „Predsjednik Franjo Tuđman – stvaranje hrvatske države“ (koji je napravljen i kao cjelovečernji film), te serijal„Komunistički zločini u Hrvatskoj“. Upravo radi na serijalu „Hrvatska u prvom svjetskom ratu“, te scenarij (u suradnji s Ivicom Dleskom i Vladimirom Brnardićem) z dokumentarni film o sinjskoj Alci.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište