U četvrtak 14. travnja 2016. godine u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. sc. Darko Periša održao je predavanje: Raspeti na Torinskom platnu.      

Dr. Periša je profesor na Odjelu povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i ovu je temu prvenstveno proučavao iz perspektive arheologa, a zatim iz perspektive vjernika.

Torinsko platno pojavilo se u 14. stoljeću, točnije 1357. godine i od tada do danas ima neprekinutu povijest. Za njega su se zanimali različiti stručnjaci koji su raznim ispitivanjima nastojali potvrditi ili negirati njegovu autentičnost – rekao je dr. Periša.

Dr. Periša je u predavanju dao niz detalja o Raspetom koji je u platno bio umotan, a koja odgovaraju opisima u Evanđeljima što pokazuje da je riječ o Isusu Kristu. U raspravi nakon predavanja bilo je govora o raznim pokušajima falsificiranja Torinskog platna.                                   

Tijekom predavanja dr. Periša je u više navrata ponovio i stav Katoličke Crkve – da se ne štuje platno kao takvo, nego onaj koji je na platnu.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište