Tribina "Položaj kršćana u islamskom svijetu: pogled iz Alžira i Tunisa" - Foto: Marija Belošević

Tribina “Položaj kršćana u islamskom svijetu: pogled iz Alžira i Tunisa” – Foto: Marija Belošević

Na Hrvatskoma katoličkm sveučilištu održana je u utorak 21. travnja 2015. godine tribina “Položaj kršćana u islamskom svijetu: pogled iz Alžira i Tunisa”.

Sudionici na tribini bili su donedavni poglavar Družbe misionara Afrike (bijeli oci) u Ažiru i Tunisu o. Jose Maria Cantal Rivas i dr. Abderrazak Sayadi, izvanredni profesor francuske književnosti na Filozofskom fakultetu u Manubi u Tunisu, predavač arapske povijesti i kulture na Papinskom institutu za arapske i islamske studije u Rimu (PISAI) i predsjednik Islamsko-kršćanske istraživačke skupine u Tunisu (GRIC).

Tema tribine pobudila je veliko zanimanje pa su u publici bili profesori s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, više redovnika i redovnica, predstavnici drugih vjerskih zajednica, savjetnik gradonačelnika za vjerska pitanja  g. Stipe Zeba, predstavnici medija i raznih udruga.

Gosti tribine dali su kratki prikaz političke situacije u Alžiru i Tunisu te kako se Crkva snašla u tamošnjim političkim okolnostima (osamostaljenje Alžira i arapsko proljeće u Tunisu).

Publika je nakon jednosatnog izlaganja od strane gostiju postavljala pitanja u svezi suživota kršćana i muslimana, položaju žena te o svakodnevnom životu.

Prevoditelji su bili mala sestra Vesna Zovkić i dr. sc. Tomislav Kovač s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cjeloviti izvještaj za Informativnu katoličku agenciju napisala je Marija Belošević čiji tekst možete pročitati na ovoj poveznici

 

Hrvatsko katoličko sveučilište