U Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta je u subotu 25. studenoga 2023. održana svečana promocija 139 sveučilišnih magistara povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije i sestrinstva.

Svečanoj promociji prisustvovali su uz magistre i njihove obitelji rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu prof. dr. sc. Roko Mišetić, prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za znanost prof. dr. sc. Roberto Antolović i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić.


Promovente su podržali i njihovi pročelnici izv. prof. dr. sc. Mario Kevo, pročelnik Sveučilišnog odjela za povijest, doc. dr. sc. Dragan Glavaš, pročelnik Sveučilišnog odjela za psihologiju, izv. prof. dr. sc. Mario Bara, pročelnik Sveučilišnog odjela za sociologiju, izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak, pročelnica Sveučilišnog odjela za sestrinstvo i prof. dr. sc. Danijel Labaš, pročelnik Sveučilišnog odjela za komunikologiju.

Svečani akademski čin započeo je zajedničkom molitvom koju je predvodio doc. dr. sc. Odilon Singbo sa Sveučilišne katedre za teologije i rektor Tanjić.

Okupljenim promoventima obratio se rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić. „Danas Crkva slavi spomendan sv. Katarine Aleksandrijske, kojoj je posvećena i jedna od najljepših crkava u Zagreb, crkva sv. Katarine na Gornjem gradu. Ova je svetica i mučenica, koja je i zaštitnica jednoga od najpoznatijih sveučilišta u svijetu, pariške Sorbone, obilježila povijest naše europske i svjetske kulture, ostavila trag u umjetnosti, književnosti i znanosti kao jedna od zaštitnica filozofije i znanosti. Njen se lik nalazi i na rektorskom lancu kojega s poniznom zahvalnošću nosim u svečanim prigodama, a tako i danas. Sveta je Katarina u odlučnom času vlastitog života, kada se našla pred moćnim vladarom, iako mlada, ispunjena mudrošću i znanjem, vođena svjetlom Duha Svetoga bila sposobna i spremna dati svjedočanstvo za istinu koju je otkrila u Isusu Krista svjesna da ju to znanje i vjera vodi u smrt. Nije odustala od ideala kojega je prigrlila svim svojim bićem. Znam, čini se nedostižnim idealom u današnjem svijetu koji nam nameće druge vrste spoznaje i drugačije ideale, ako ih uopće ima. Ali ipak, ostaje kao znak, kao znamen, kao svjedočanstvo, kao poziv svakom od nas, posebice vama drage magistre i magistri da ne idete maleni ispod zvijezda. Život je pun izazova s kojima se mogu nositi oni koji u sebi nose čvrstu nadu i duboku vjeru da se unatoč mnoštva poteškoća vrijedi boriti za krjeposti koje nas čine boljim ljudima i koje želimo i drugima svjedočiti i darovati.“- rekao je Rektor. Rektor Tanjić je također izrazio želju da promoventi sa Sveučilišta ponesu istinu, znanje i dobrotu. „Istina, znanje i dobrota. To je ono što bih želio da ponesete s našega Sveučilišta, uskoro vaše Almae mater. Znanje bez odgoja srca za dobro, istinu i ljubav, bez odgoja za opće dobro pretvara se u svoju izopačenost o čemu nam svjedoče i mnogi sukobi u današnjem svijetu. “. I zato nam je potreban novi „odgojni savez“ na koji poziva papa Franjo. Danas, u vremenu krize i ratova, više nego ikada. Budite dio toga „odgojnoga saveza“, radujte se životu i hrabro, odgovorno i radosno kročite u susret budućnosti koja vam dolazi u susret i koja vas poziva da ju oblikujete. Živite taj život u dragoj nam domovini Hrvatskoj koja vas treba i koja bez vas nema budućnosti“- zaključio je rektor Tanjić.

Svečanu prisegu u ime promovenata sa Sveučilišnog odjela za povijest, Sveučilišnog odjela za sociologiju i Sveučilišnog odjela za psihologiju pročitala je Mila Skoko sa Sveučilišnog odjela za sociologiju, a u ime promovenata sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju i sa Sveučilišnog odjela za sestrinstvo Mato Papac sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju, zatraživši od Rektora u ime svojih kolegica i kolega i u svoje osobno ime da im podijeli magistarske diplome.

Tijekom svečanog akademskog čina dodijeljene su Rektorove pohvalnice za akademsku izvrsnost tijekom diplomskog sveučilišnog studija. Rektorovu pohvalnicu dobili su: Jakov Blagojević (Sveučilišni Odjel za povijest), Lara Fiolić (Sveučilišni odjel za psihologiju), Ana Posarić (Sveučilišni odjel za sociologiju), Lucija Pranjić (Sveučilišni odjel za komunikologiju), Karme Sovulj (Sveučilišni odjel za sestrinstvo) i Karlo Ložnjak (Sveučilišni odjel za sestrinstvo).

U ime nagrađenih studenata na svečanoj promociji u ime magistara sa Sveučilišnog odjela za povijest, Sveučilišnog odjela za sociologiju i Sveučilišnog odjela za psihologiju obratio se sveučilišni magistar povijesti Jakov Blagojević. U svom je govoru podsjetio da iako na diplomama koje su im uručene stoje samo njihova imena, siguran je da niti jedna od ovih diploma nije nastala kao plod rada samo jedne osobe, već zasigurno odražava rezultat tolikih stremljenja, nadanja i poticaja roditelja s jedne strane te je s druge strane također rezultat upornog, predanog i ponekad mukotrpnog ostvarivanja vizije naše sveučilišne zajednice. „Ako bih vrijednosti koje ćemo s ovoga Sveučilišta ponijeti morao sazdati u jednu rečenicu, podsjetio bih na riječi pruskoga kralja Friedricha II. Velikog koji je rekao „Ne zaboravite nikada biti ljudima. Puno je lakše postati glasovitim čovjekom, nego postati čovjekom“. “. I kad nas zapljusnu valovi sumnje, kad unatoč trudu ne žanjemo plodove svoga rada, kad se pitamo ima li se smisla boriti ili je smislenije dići ruke, odustati i otići, sjetimo se riječi koje nam je, na pitanje što bi poručila mladim kolegama odgovorila jedna od najviših divova koje smo tijekom studiranja imali čast upoznati – profesorica Mirjana Matijević Sokol. Ona nam ohrabrujuće i jednostavno poručuje: „Voda uvijek nađe svoje put“, zaključio je Blagojević.

U ime nagrađenih studenata na svečanoj promociji u ime magistara sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju i Sveučilišnog odjela za sestrinstvo obratio se sveučilišni magistar sestrinstva magistar Karlo Ložnjak koji je rekao; „Današnji dan je potvrda naše predanosti, marljivog rada i iznimnih sposobnosti te rezultat godina neumornog truda, rada, neprospavanih noći i težnje za postizanje postavljenih ciljeva. Upravo zbog toga, svi zajedno možemo biti ponosni na ono što smo postigli. Hvala svima koji su nam na tome putu pomogli… Drage kolegice i kolege, čestitam vam od srca na postignutom uspjehu. Sada kada nosimo titulu magistara, imamo odgovornost koristiti i primjenjivati stečena znanja i vještine na dobrobit našeg društva. Neka naša postignuća budu inspiracija drugima, a naša predanost svjetionik koji će osvijetliti put drugima“, izjavio je Ložnjak.

Promoviranim sveučilišnim magistrama i magistrima obratila se i dr. sc. Ana Šeremet, asistenticaa Sveučilišnom odjelu za psihologiju i predsjednica Udruge Alumni Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koja ih je sve pozvala da se pridruže alumnima, ostanu u kontaktu s kolegama i nastave graditi svoju mrežu poznanstava i prijateljstava.

Akademski čin skladnim pjevanjem uljepšao je Pjevački zbor HKS-a Chorus Unicath. U zboru pjevaju studentice i studenti povijesti, psihologije, sociologije, komunikologije, sestrinstva i medicine pod vodstvom Marina Čarge, asistenta na Sveučilišnom odjelu za sestrinstvo, dr. sc. Ane Šeremet, asistentice na Sveučilišnom odjelu za psihologiju i dr. sc. Dominika Borne Ćepulića također sa Sveučilišnog odjela za psihologiju.


Svečanu promociju magistara moderirala je asistentica na Sveučilišnom odjelu za komunikologiju Matea Vidulić, mag. comm.

Hrvatsko katoličko sveučilište