U petak 1. prosinca 2023. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dodijeljene su stipendije za akademsku godinu 2023./2024. iz HKS-ovog Stipendijskog fonda ‘Marko Franović’ i iz vlastitih sredstava Sveučilišta.

Uz stipendiste svečanom akademskom činu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ prisustvovali su rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za nastavu prof. dr. sc. Roko Mišetić i prorektor za znanost i predsjednik Povjerenstva za dodjelu stipendija prof. dr. sc. Roberto Antolović, pročelnice i pročelnici Sveučilišnih odjela HKS-a, dekan Medicinskog fakulteta HKS-a, predsjednik Studentskog zbora te sveučilišni kapelan Branimir Jagodić.

Rektor Tanjić okupljenima je uputio uvodnu riječ i izrazio ponos zbog činjenice da Hrvatsko katoličko sveučilište može na ovakav način pomagati svojim studentima, ali i zahvalnost zbog dobročinitelja, ponajviše gospodina Marka Franovića koji iz godine u godinu svojom velikodušnošću financira nove generacije studenata.

U ime povjerenstva za dodjelu stipendija prorektor prof. dr. sc. Roberto Antolović rekao je kako u ovakvom vremenu, obilježenom sukobima, novim ratovima te općenitom lošom ekonomskom slikom nije lako studirati i biti student. „Današnja dodjela stipendija je još jedan u nizu potpora i dodatni dokaz brige našeg Sveučilišta za naše studente. Zahvaljujući dobroti našeg donatora gospodina Marka Franovića, hrvatskog iseljenika iz Australije, čovjeka koji zna i prepoznaje važnost kulture odgoja i veliku važnost obrazovanja, a napose stipendiranja izvrsnih studenata, svojim donacijama aktivno i uvijek spremno pomaže u ostvarivanju ciljeva našeg Sveučilišta jer vjeruje u njegov sveprisutni hrvatski i katolički identitet“, rekao je prorektor Antolović.

Uz prorektore Antolovića i Mišetića član povjerenstva je bio i doc. dr. sc. Odilon Singbo s Katedre za teologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

U skladu s Natječajem dodijeljeno je ukupno 17 stipendija: 11 stipendija u kategoriji za studentsku izvrsnost, dvije stipendije za studente slabijeg socio-ekonomskoga statusa, jedna stipendija za studente s invaliditetom, jedna stipendija za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi i dvije su stipendije dodijeljene za studente djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Ukupni iznos svake pojedine stipendije iznosi 2000 EUR godišnje, odnosno 200 EUR mjesečno. Ukupni stipendijski fond ove godine tako je iznosio 34.000 EUR, od čega je 11 stipendija dodijeljeno iz fonda ‘Marko Franović’, jedna je dodijeljena iz fonda ostalih donatora, dok je pet dodijeljeno od sredstava Sveučilišta.

Stipendije su dobili sljedeći studenti:

1. Dunja Šikić, sveučilišni prijediplomski studij Sestrinstvo;
2. Sara Pintur, sveučilišni prijediplomski studij Sestrinstvo;
3. Antonio Treppo, sveučilišni prijediplomski studij Sociologija;
4. Leon Brnad, sveučilišni prijediplomski studij Povijest;
5. Ivan Timon Kus, sveučilišni diplomski studij Povijest;
6. Ema Smrtić, sveučilišni diplomski studij Komunikologija;
7. Antonija Džajić, sveučilišni prijediplomski studij Psihologija;
8. Katarina Užarević, sveučilišni diplomski studij Psihologija;
9. Mirjam Šarac, sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij Medicina;
10. Sara Novosel, sveučilišni prijediplomski studij Psihologija;
11. Antonio-Ante Kaminski, sveučilišni prijediplomski studij Sociologija;
12. Maša Noemi Dombre, sveučilišni prijediplomski studij Psihologija;
13. Lucija Pandžić, sveučilišni diplomski studij Psihologija;
14. Jelena Šupraha, sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij Medicina
15. Ivona Krajinović, sveučilišni diplomski studij Psihologija.
16. Ema Ajduk, sveučilišni prijediplomski studij Komunikologija;
17. Mia Vaclavek, sveučilišni diplomski studij Sociologija;

U ime stipendista zahvalni govor održala je Katarina Užarević, studentica sveučilišnog diplomskog studija Psihologija. “U ime ovogodišnjih dobitnika stipendija od srca želim zahvaliti gospodinu Marku Franoviću i Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Osim novčane pomoći, koja je od velikog značaja u današnjem vremenu, ove stipendije predstavljaju i simbol priznanja za naš trud, predanost i postignuća. One su potvrda da naš trud ima smisla te da postoji zajednica koja vjeruje u našu budućnost. Gospodine Franoviću, Vaša nesebična potpora obrazovanju veliki je motivator za nastavak ulaganja truda i postizanja izvrsnosti, kako u našim akademskim poduhvatima, tako i u radu na sebi. Hvala i Hrvatskom katoličkom sveučilištu bez kojega ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Hvala što neprestano pratite rad svojih studenata te ih potičete na ostvarivanje najboljih verzija sebe“, rekla je Užarević.

Hrvatsko katoličko sveučilište