koporc_horizonti_eu-2020

Agencija za mobilnost i programe EU, u želji da hrvatske potencijalne korisnike i postojeće sudionike upozna s etičkim standardima koji odražavaju odgovornu znanost, organizirala je poludnevnu radionicu „Etička pitanja u Obzor 2020. projektima“.

Radionica se održala 30. rujna 2016. godine u prostorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije (dvorana Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža u prizemlju), Frankopanska 26, Zagreb, s početkom u 9:30 sati.

Radionica je bila namijenjena svim prijaviteljima Obzor 2020. projekata, istraživačima, akademskoj zajednici, poslovnom sektoru, organizacijama civilnog društva te administrativnom osoblju uključenom u proces prijave projekata u Obzor 2020. programu.

Izv. prof. dr. sc. Zvonimir Koporc s Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudionike radionice upoznao je s etičkim pitanjima i etičkim segmentima istraživačkih projekata te pružio čitav niz praktičnih savjeta o tome na koji način najbolje obraditi i adresirati etička pitanja u njihovim projektnim prijavama. Dodatno, kao praktični primjeri predstavljene su dvije studije slučaja, jedna iz društveno-humanističkih znanosti te jedna studija iz prirodnih znanosti. Na kraju radionice dr.sc. Tomislav Stojanov podijelio je sa sudionicima svoja razmišljanja i dileme vezane uz etička pitanja projekta prijavljenog u okviru Individualnih stipendija Marie Sklodowska – Curie akcija.

 

Izvor: Obzor2020

 

Hrvatsko katoličko sveučilište