Ovogodišnji, po svemu drugačiji, advent na našem sveučilištu ima još jednu novost. Zbog epidemioloških mjera tradicionalne adventske tribine održavaju se na daljinu, putem platforme Microsoft Teams. Prva takva, održana u četvrtak 3. prosinca, imala je obilježja Biblijske večeri ili, kako je to primijetio organizator i moderator sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo, Biblijskog podneva. Naime, tribini se upravo oko podneva po lokalnom vremenu pridružio njegov gost i sugovornik vlč. dr. sc. Mladen Horvat. Vlč. Horvat je župnik župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu u Kanadi, profesor u St. Peter’s Seminary biskupije London – Ontario, ujedno velik prijatelj i promotor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u dijaspori.  

Na samom početku vlč. Horvat prisjetio se kako je u siječnju ove godine sa svojim studentima problematizirao pojam distance u Levitskom zakoniku: “Ni dva mjeseca poslije, distanca je postala naša svakodnevica. Pandemija nas neprestano prisiljava mijenjati se i pronaći nove načine ponašanja. Ona nas sama po sebi neće učiniti boljima, ali ako razmislimo o svemu što smo do nedavno podrazumijevali, pruža nam nove mogućnosti i potiče nas na moralno obraćenje pameti i srca.” Upravo je obraćenje ono na što su pozivali Ivan Krstitelj i Isus Krist: “Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!” (usp. Mt 3, 1-2 i Mt 4, 12-17). “Ako se kraljevstvo nebesko približilo”, nastavio je vlč. Horvat, “onda je to stvarnost o kojoj se može govoriti. Potrebno je obratiti svoja razmišljanja i osjećaje, a potom i ponašanje da bi se doživjela punina tog kraljevstva.”

Odgovor na pitanje što je, odnosno gdje je kraljevstvo nebesko, gost je pronašao u Matejevom evanđelju. “U Govoru na gori Isus ističe kako je kraljevstvo nebesko stvarnost sadašnjeg trenutka, ali se potpuno ostvaruje tek u budućnosti (Mt 5, 1-10). Prostorne dimenzije kraljevstva spominjemo se u molitvi Očenaša kad molimo: Oče naš koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje, dođi kraljevstvo tvoje… (Mt 6, 9-13), a Isus je kroz niz prispodobi objasnio logiku rađanja, rasta i ispunjenja kraljevstva nebeskog u životu svakoga od nas.”

U razgovoru sa sveučilišnim kapelanom, vlč. Horvat došao je do zaključka kako klicu kraljevstva nebeskog dobivamo milošću Božjom u Crkvi po sakramentima, da bi našim trudom raslo i razvijalo se do punine uzrasta. “Ta punina i veličina sastoji se u tome koliko je čovjek spreman biti mali, poput djeteta, baš kako je Isus rekao: “Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.” (Mt 18, 3)

Na to nas podsjeća i sam blagdan Božića pa nam na našem putu do Boga Djeteta ovakve tribine učvršćuju volju, hrabre nadu i osnažuju zajedništvo. Druga je na redu sljedećeg četvrtka 10. prosinca u 18 sati, kada će se na Microsoft Teamsu iz Rima javiti vlč. Marko Vuković.