Select Page

Ovogodišnji, po svemu drugačiji, advent na našem sveučilištu ima još jednu novost. Zbog epidemioloških mjera tradicionalne adventske tribine održavaju se na daljinu, putem platforme Microsoft Teams. Prva takva, održana u četvrtak 3. prosinca, imala je obilježja Biblijske večeri ili, kako je to primijetio organizator i moderator sveučilišni kapelan vlč. Odilon Singbo, Biblijskog podneva. Naime, tribini se upravo oko podneva po lokalnom vremenu pridružio njegov gost i sugovornik vlč. dr. sc. Mladen Horvat. Vlč. Horvat je župnik župe Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu u Kanadi, profesor u St. Peter’s Seminary biskupije London – Ontario, ujedno velik prijatelj i promotor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u dijaspori.  

Na samom početku vlč. Horvat prisjetio se kako je u siječnju ove godine sa svojim studentima problematizirao pojam distance u Levitskom zakoniku: “Ni dva mjeseca poslije, distanca je postala naša svakodnevica. Pandemija nas neprestano prisiljava mijenjati se i pronaći nove načine ponašanja. Ona nas sama po sebi neće učiniti boljima, ali ako razmislimo o svemu što smo do nedavno podrazumijevali, pruža nam nove mogućnosti i potiče nas na moralno obraćenje pameti i srca.” Upravo je obraćenje ono na što su pozivali Ivan Krstitelj i Isus Krist: “Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!” (usp. Mt 3, 1-2 i Mt 4, 12-17). “Ako se kraljevstvo nebesko približilo”, nastavio je vlč. Horvat, “onda je to stvarnost o kojoj se može govoriti. Potrebno je obratiti svoja razmišljanja i osjećaje, a potom i ponašanje da bi se doživjela punina tog kraljevstva.”

Odgovor na pitanje što je, odnosno gdje je kraljevstvo nebesko, gost je pronašao u Matejevom evanđelju. “U Govoru na gori Isus ističe kako je kraljevstvo nebesko stvarnost sadašnjeg trenutka, ali se potpuno ostvaruje tek u budućnosti (Mt 5, 1-10). Prostorne dimenzije kraljevstva spominjemo se u molitvi Očenaša kad molimo: Oče naš koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje, dođi kraljevstvo tvoje… (Mt 6, 9-13), a Isus je kroz niz prispodobi objasnio logiku rađanja, rasta i ispunjenja kraljevstva nebeskog u životu svakoga od nas.”

U razgovoru sa sveučilišnim kapelanom, vlč. Horvat došao je do zaključka kako klicu kraljevstva nebeskog dobivamo milošću Božjom u Crkvi po sakramentima, da bi našim trudom raslo i razvijalo se do punine uzrasta. “Ta punina i veličina sastoji se u tome koliko je čovjek spreman biti mali, poput djeteta, baš kako je Isus rekao: “Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko.” (Mt 18, 3)

Na to nas podsjeća i sam blagdan Božića pa nam na našem putu do Boga Djeteta ovakve tribine učvršćuju volju, hrabre nadu i osnažuju zajedništvo. Druga je na redu sljedećeg četvrtka 10. prosinca u 18 sati, kada će se na Microsoft Teamsu iz Rima javiti vlč. Marko Vuković.