U subotu 14. studenoga 2015. godine u Hrvatskom glazbenom zavodu održana je promocija sveučilišnih prvostupnika Odjela za povijest, psihologiju i sociologiju.

Svečanoj promociji prisustvovao je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektor za znanost izv. prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordan Črpić i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Emilio Marin.
Svečanoj promociji prvostupnika prisustvovali su također pročelnik Odjela za povijest doc. dr. sc. Ivan Majnarić, pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Marija Šakić Velić i njezina zamjenica doc. dr. sc. Ivana Vrselja, zamjenik pročelnika Odjela za sociologiju doc. dr. sc. Roko Mišetić i pročelnik Odjela za komunikologiju izv. prof. dr. sc. Jerko Valković, brojni profesori i zaposlenici Hrvatskog katoličkog sveučilišta.


LDP_6670

Svečanu dvoranu Glazbenog zavoda ispunili su brojni prijatelji i roditelji naših prvostupnika. Svečanost je dodatno uljepšao i Mješoviti pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je sve prisutne svoj nastupom dirnuo i učinio ovaj događaj posebnim.

LDP_6787

 

Rektor Tanjić  je studente i njihove roditelje, prijatelje i rodbinu pozdravio i ohrabrio za sve ono što će još uslijedit u nastavku školovanja, traženju zaposlenja i općenito životnim preprekama s kojima će se susretati te je tako istaknuo:

Želim Vas pohvaliti u ime cijele sveučilišne zajednice za sve što ste učinili u Vašem dosadašnjem studentskom hodu. Za Vašu zauzetost, požrtvovnost, za sve savladane prepreke, za sve položene ispite, za Vašu otvorenost, smijeh i radost, za sve ono čime ste nas sve obogatili, za sve stečeno znanje i trogodišnje druženje na našem Sveučilištu.

Nadalje, rektor Tanjić u svome govoru posebice je zahvalio studentima koji su Hrvatsko katoličko sveučilište odabrali za nastavak školovanja:

Dragi prvostupnici, većina Vas je odabrala za mjesto nastavka studija naše Hrvatsko katoličko sveučilište. Hvala Vam na tome. To nam je i obveza i radost. Izgrađujte ga zajedno s nama. To i činite.

LDP_6737

Studentima i svim prisutnima se obratila i prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič riječima:

Danas je radostan dan. U središtu današnjeg slavlja ste vi studenti – sveučilišni prvostupnici povijesti, i po prvi puta sveučilišni prvostupnici psihologije i sveučilišni prvostupnici sociologije. Oko vas se okupila cijela sveučilišna zajednica i vaše obitelji kako bismo zajedno proslavili i obilježili vaš akademski uspjeh.

U svome govoru profesorica Sabotič osvrnula se na prve dane kada su prvostupnici došli na Hrvatsko katoličko sveučilište zatim na sve radosne i one manje radosne trenutke koje su studenti skupa sa svojim profesorima i roditeljima prošli u prve tri godine i na kraju zaključila:

Vjerujem da ste od svega nešto i naučili za sebe jer sveučilište nije samo mjesto obrazovanja već i odgoja, gdje ima prostora za razvoj cjelovite osobe. Traženje istine je najvažnija stvar na sveučilištu ne samo za studij povijesti, psihologije i sociologije, već i za samu osobu. Tko traži istinu, traži i dobrotu, plemenitost, ljepotu, postaje hrabar i ostvaruje svoje snove, a da se pritom poštuju drugi i prihvaćaju drugačiji. To je možda od svega i najteže, ali i najzanimljiviji izazov. Neka vam ova diploma bude dokaz da možete uspjeti, neka ona bude ohrabrenje za daljnji rad, podsjetnik da vas čekaju još mnogi koraci i puno rada, ali poziv na radost i slavlje.

LDP_6798

Biskup Gorski  u svom je govoru rekao kako je  uspjeh pojedinca ujedno i uspjeh sveučilišta te je nastavio:

Svaka promocija na novim odjelima učvršćuje temelje i proširuje znanstvenu ustanovu. Svaki postignuti akademski stupanj doprinosi znanstvenosti same ustanove. Svi znamo da je za razvoj znanstvene ustanove osim financijskih sredstava, vrsnog profesorskog kadra, dobre organizacije rada, marljivih studenata, potrebno još nešto, što se nikada ne može preskočiti – vrijeme razvoja.

Osim diploma koje su prvostupnici dobili, dodijeljena su priznanja za najbolji uspjeh u tijekom preddiplomskog sveučilišnog studija. Nagrađene su Veronika Novoselac s Odjela za povijest (težniski prosjek 4,895), Valentina Šehec s Odjela za psihologiju (težinski prosjek 4,836) i Nika Đuho s Odjela za sociologiju (težinski prosjek 4, 381). U ime svojih kolega s Odjela sve su se tri studentice obratile cijenjenom skupu  s nekoliko riječi.

 LDP_7355

 Diploma je u životu mladog čovjeka kruna jednog razdoblja, potvrda njegovih zalaganja i sposobnosti, te dokaz ustrajnosti na putu vlastite afirmacije. Taj put počinje prvim slovom napisanim u školskoj bilježnici, nastavlja se trudom i ustrajnošću i završava uspjehom kao put koji vodi do zvijezda mudrosti i znanja. Imajući u mislima latinsku poslovicu Per aspera ad astra, tijekom protekle tri godine studiranja, učenja i druženja, nastojali smo najbolje iskoristiti svoje vrijeme kako bismo uspješno ostvarili ovu prvu od još brojnih stepenica napredovanja – rekla je u svom govoru Veronika Novoselac, studentica s Odjela za povijest.

 

LDP_7380

Nika Đuho studentica Odjela za sociologiju iskazala zahvalnost svim profesorima, jer su prepoznali njezin trud i rekla kako je ova nagrada samo motivacija za nastavak školovanja koji je ona već započela na diplomskom studiju. Također je iskazala žaljenje za onima koji se nisu odlučili nastaviti školovati na diplomskoj razini i tako zaključila da unatoč tome nedostatku njihov duh se nije slomio nego je postao bogatiji, prisniji i jači.

LDP_7370

Studentica Valentina Štehec s Odjela za psihologiju zahvalila je Zagrebačkoj nadbiskupiji koja je studentima omogućila obrazovanje na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Posebno je zahvalila roditeljima: Hvala vam na brizi, razumijevanju, dobroti i ljubavi kojima ste nam pomogli da rastemo i da danas budemo ovdje gdje jesmo.Vi ste nama pružili mnogo i dali nam mogućnosti za napredak, a na nama ostaje da se trudimo i dalje, da ostvarimo naše ambicije i snove te u svom zvanju postanemo toliko dobri da zaista ostavimo trag.  

  

LDP_7412

 

Po završetku svečanosti upriličeno je zajedničko fotografiranje studenata i profesora nakon kojeg je uslijedilo prigodno druženje s obiteljima naših prvostupnika.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište