U petak 13. listopada 2023. Hrvatsko katoličko sveučilište bilo je domaćin međunarodne konferencije “Mediji i društvena odgovornost” koju je organizirao Sveučilišni odjel za komunikologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta pod pokroviteljstvom katoličkog tjednika Glas Koncila, Agencija za elektroničke medije te Zaklada Konrad Adenauer. U sklopu cjelodnevnog programa predstavljeno je 18 tema iz poručja medijske odgovornosti, povjerenja u medije, lažnih vijesti, medijske etike te drugih srodnih tema kroz pet plenarnih izlaganja, nakon čega su uslijedila izlaganja sudionika konferencije.

Na početku programa u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta okupljenima se obratio prof. dr. sc. Roberto Antolović, prorektor za znanost HKS-a. Okupljenima je zaželio dobrodošlicu, ugodan boravak i rad na HKS-u te je istaknuo kako je ovakva vrsta znanstvenih skupova važna, pogotovo u međunarodnom okružju jer su teme odgovornosti u medijima, odgovornosti samih medija, rada medija u današnjem okruženju koje se ovoliko brzo mijenja posebno aktualne.

U ime pokrovitelja obratili su se njihovi predstavnici: u ime Glasa Koncila govorio je glavni urednik tjednika dr. sc. Branimir Stanić, a u ime Agencije za elektroničke medije obratio se ravnatelj Agencije Josip Popovac.

Sama konferencija se održala u dva dijela – u prvom dijelu održano je pet plenarnih izlaganja, dok je u drugom dijelu održano 13 predavanja. Plenarna predavanja održali su: prof. dr. sc. Adriano Fabris sa Sveučilišta u Pisi koji je govorio o lažnim vijestima i fenomenu tzv. “post-istine”; izv. prof. dr. sc. Basilio G. Monteiro sa Sveučilišta sv. Ivana koji je održavao predavanje na temu Crkve u razgovoru u medijatiziranom informacijskom prostoru; dr. sc. Yago de la Cierva sa Sveučilišta u Navarri koji je govorio o kompleksnoj temi komuniciranja o skandalu seksualnog zlostavljanja maloljetnika koji su počinili katolički svećenici; s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta govorio je vlč. Andrii Shestak i to to temi transformacije narativa tijekom rusko-ukrajinskog rata u lokalnom i svjetskom kontekstu. Posljednje plenarno izlaganje održao je prof. dr. sc. Igor Kanižaj s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu o povjerenju u medije i frgmentiranoj publici.

Na konferenciji je svoje radove u području medijske odgovornosti predstavilo tridesetak znanstvenika s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakulteta političkih znanosti, Učiteljskog fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Filozofskog fakulteta te Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Papinskog sveučilišta Svetog Križa iz Rima, Sveučilišta u Pisi, Sveučilišta sv. Ivana iz Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajinskog katoličkog sveučilišta, College of Business na St. Ambrose University, Luxembourg School of Business, Veleučilišta “Edward Bernays”. Cjelokupni program konferencije s nazivima predavanja dostupan je na poveznici.

Knjižicu sažetaka sa svim radovima autora možete pronaći na poveznici.

Kontakt organizatora:

lucija.mihaljevic@unicath.hr
marijana.togonal@unicath.hr

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište