U četvrtak 8. studenog 2018. godine Hrvatskom katoličkom sveučilištu održana je tribina „Caritas pred izazovom izgradnje društva solidarnosti i suradnje sa suvremenim medijima“. Tribinu su organizirali Hrvatski Caritas, Caritas Zagrebačke biskupije i Hrvatsko katoličko sveučilište povodom obilježavanja 25. obljetnice Hrvatskog Caritasa. Jedna je to od triju tribina, uz riječku i osječku, koje se održavaju u povodu ove obljetnice u suradnji s nadbiskupijskim organizacijama Caritasa i katoličkim učilištima.

Uvod u događanje koje se održalo u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ dao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić rekavši: „Caritas je jedan od najvažnijih izričaja naše vjere. U vama koji tu djelujete kroz pomoć bližnjima prepoznaje se snaga evanđelja. Putem ove važne obljetnice želim vam se zahvaliti na vašemu radu i poželjeti vam što više uspjeha u njemu. Drago mi je istaknuti da i studenti ovoga sveučilišta u svoje slobodno vrijeme uvijek pomažu potrebitima i da se u njima također ogleda crta solidarnosti i empatije s drugima“.

Nakon poticajnog govora rektora prof. dr. sc. Tanjića uslijedio je uvodni govor mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa u kojemu se osvrnuo na temu tribine i 25. obljetnicu Hrvatskog Caritasa. „Caritas izvire iz biti naše katoličke vjere od njenih začetaka, a kako se od nas očekuje pomoć potrebitima, tako i mi očekujemo od onih koji prenose vijesti da to rade na način poticajan za ljubav i dobrotu. Caritasova misija je služiti narodu, a biti vjernik nije samo etiketa već je to život. Ljubav prema Bogu i ljubav prema čovjeku povezane su“, kazao je mons. Mrzljak.

Docentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu dr. sc. Marijana Kompes u svojemu je izlaganju koje je potom uslijedilo kazala više o izvorima solidarnosti i dobročiniteljstva u Crkvi. Docentica Kompes rekla je kako je pomoć onima u nevolji više od zakona vjere, već da je to potreba čovjeka kroz koju upoznaje samog sebe. Istaknula je da se u svijetu današnjice Caritas mora povezati s ljudima kroz nove načine suradnje, posebice kroz sferu civilnog društva kojoj i sam pripada. 

Ivan Uldrijan, mag. comm. s Hrvatskog katoličkog sveučilišta govorio je o izazovima suradnje Hrvatskog Caritasa sa suvremenim sredstvima društvene komunikacije. Istaknuo je važnost medija u čovjekovu životu, pa i u poticanju na solidarnost, ali i spomenuo neke negativne medijske trendove (poput senzacionalizma, površnosti, pretjerane negativnosti i sl.) koji predstavljaju izazove suradnji s medijima. Zaključio je ipak kako je dijalog sa suvremenim medijima nužan da bi poruke i aktivnosti Caritasa mogle doprijeti do javnosti.

Gospodin Siniša Kovačić, dugogodišnji medijski djelatnik i glavni urednik Hrvatske katoličke mreže, dao je potom svoj osvrt na izazove suradnje Caritasa i suvremenih medija u izgradnji društva solidarnosti. „Kaže se: ‘Ako nije bilo u medijima, nije se dogodilo’ i bitno je za Caritas da ostavi svoj dojam u medijima jer to može. Mediji su gladni pozitivnih priča kada se potroše one senzacionalističke jer je i njima bitno da dopru do ljudi. Naravno, ima tu i želje da se čitateljima i gledateljima te oglašivačima podilazi što svakako nije dobro. Ipak, da se zaključiti da Caritas ima dobar dojam u javnosti i to zbog dvije činjenice – to je otvorena i transparentna organizacija, a to nije ključ uspjeha samo te organizacije, već i bilo koje druge“, kazao je Kovačić.

U drugom dijelu tribine osobna iskustva u radu s medijima dali su ravnatelji četiriju hrvatskih organizacija Caritasa.

Sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, rekla je kako je u svom radu vidjela pravi duh solidarnosti u hrvatskom društvu, a da su mediji selektivni u davanju medijskog prostora Caritasu. Istaknula je da smatra kako se stvari ipak mijenjaju na bolje, ali da je važna otvorenost samog Caritasa prema medijima da bi oni što bolje prenijeli sve dobre stvari koje se kroz tu organizaciju rade.

Kristina Radić, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije spomenula je problem sve većeg siromaštva na sisačkom području, ali i pomoć koju dobiva od medija u pomoći potrebitima prvenstveno kao sredstvo povezivanja Caritasa i najpotrebitijih u društvu.

Otac Ivan Radeljak, ravnatelj Caritasa Križevačke eparhije u svojemu izlaganju kazao je sljedeće: „Nadam se da će u budućnosti biti sve manje onih materijalno siromašnih, gladnih i golih, a da ćemo pomagati ljudima toplom riječju i dobrim djelom. U tome trebamo pomoć medija jer nam uistinu puno znači kad o nama pozitivno govore. Ključ pozitivne priče je otvorenost sugovornika jer su onda i mediji spremni pružiti ruku prijateljstva“.

Izlaganja osobnih iskustava ravnatelja Caritasa zaključio je Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije koji je manje pričao o medijima, a više o državnim institucijama, odnosno ministarstvima koje naizgled namjerno stopiraju rad te organizacije, bilo financijski, bilo neizdavanjem dozvola i slično. Gospodin Šola ipak je završio na pozitivnoj noti pohvalivši volontere iz zajednice bez koje bi rad Caritasa Varaždinske biskupije bio gotovo nemoguć.

Na samom kraju ove tribine okupljenima se ponovno obratio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta istaknuvši kako se za puno toga dobroga u katoličkoj Crkvi uopće ne zna istaknuvši primjer brojnih biskupijskih stipendija za studente s čime šira javnost nije upoznata.

„Ne pomažemo da bi se hvalili, već da bismo stvarali dobro i širili ga“, zaključio je
prof. dr. sc. Željko Tanjić na koncu skupa.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište