U ponedjeljak 9. svibnja 2022. održan je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu znanstveni skup povodom stote obljetnice smrti posljednjeg hrvatskoga kralja blaženog Karla Habsburškog. Organizatori skupa su Hrvatska udruga za beatifikaciju kraljice Zite i Bratstvo blaženoga Karla, a suorganizator Odjel za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Događaj je započeo pozdravnim govorom vlč. dr. sc. Vlade Mikšića, voditelja Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i duhovnika Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite, inicijatora znanstvenoga skupa koji je ujedno i moderirao cijelim skupom.

Uslijedio je pozdravni govor rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića, koji je izrazio zadovoljstvo što se znanstveni skup o bl. Karlu Habsburškom, koji je bio prožet evanđeljem, održava upravo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Nakon pozdravnih riječi uslijedilo je predavanje Petra Bagarića, prof. i člana Bratstva bl. Karla koji je prezentirao životni put bl. Karla i supruge kraljice Zite. Zbog bolesti je izostala dr. sc. Ljiljana Dobrovšak s Instituta Ivo Pilar, ali je njezino predavanje “Karlo Austrijski i Prvi svjetski rat” pročitala studentica. O brojnim reformama unutar Habsburške monarhije progovorio je i dr. sc. Stipe Ledić u predavanju “Problematika provođenja upravnih reformi u Banskoj Hrvatskoj”.

Nakon ovog povijesnog dijela uslijedio je teološki dio koji je otvorio vlč. dr. Vlado Mikšić s predavanjem “U potrazi za nebom – duhovni lik bl. Karla Habsburškog” u kojem je prikazao tradicionalnu austrijsku pobožnost koja je u povijesti poznata kao Pietas Austriaca, koju je baštinio i bl. Karlo. Zatim je o kršćanskim duhovnim vrijednostima kojima je bio prožet život bračnog para Karla i Zite govorio Claude Grbeša, predsjednik Hrvatske udruge za beatifikaciju kraljice Zite. U svom predavanju “Karlo i Zita – primjer kršćanskog braka za današnjicu” predstavio je carski i kraljevski par kao kršćanske supružnike i odgojitelje. Posljednje predavanje održao je fra Mate Bašić, duhovnik Bratstva bl. Karla pod naslovom “Bratstvo bl. Karla – Fraternitas beati Caroli“. Fra Bašić je govorio o tome kako se duhovnost bl. Karla prenosi mladim muževima i očevima te o brojnim aktivnostima Bratstva bl. Karla.

Na kraju znanstvenog skupa vlč. dr. sc. Vlado Mikšić zahvalio je predavačima i svima prisutnima te najavio planirana događanja povodom obilježavanja stogodišnjice smrti bl. Karla Habsburškog tijekom dolazećih mjeseci.

U popodnevnim satima sa studentima povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta organiziran je kviz pod nazivom “Habsburška monarhija svuda oko nas”, koji je sastavio Marko Vladić, prof. povijesti i doktorand na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Pet ekipa pokazalo je hvalevrijedno znanje iz prošlosti kao i iz sadašnjosti obitelji Habsburg, a pobjednička ekipa dobila je nagradni izlet u Beč.

Cjelokupno okupljanje završeno je u sveučilišnoj kapelici Hrvatskog katoličkog sveučilišta svetom misom koju je predvodio vlč. Marko Čolić, sveučilišni kapelan, uz koncelebraciju vlč. Mikšića. Nakon svete mise relikvije bl. Karla Austrijskog bile su izložene na čašćenje vjernicima.

Tekst: vlč. dr. sc. Vlado Mikšić
Foto: Hrvatsko katoličko sveučilište
Hrvatsko katoličko sveučilište