Znanstveni skup “Kaptolski Sisak: 1215. – 2015.” održan je u subotu 19. rujna u sisačkom Velikom Kaptolu povodom osamstote obljetnice otkako je Katedralni Kaptol biskupije Zagrebačke postao punopravni vlasnik Siska i okolnoga područja. Taj značajan događaj iz 1215. godine ostavio je dubok i neizbrisiv trag u povijesti Siska i sisačkoga kraja te u hrvatskoj povijesti u cjelini. Katedralni kanonici su od otada pa sve do modernoga doba svojim pastoralnim, kulturnim, društvenim, organizacijskim i gospodarskim djelovanjem utjecali na kontinuirani razvoj Siska, koji je bio jedno od najvažnijih kaptolskih središta. Tim povodom Sisačka biskupija, Stolni Kaptol Sv. Križa u Sisku, Odjel za povijest Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta i Odjel za povijest Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu organizirali su skup na kojem se znanstveno valorizirao doprinos zagrebačkog kaptola vjerskoj i društvenoj povijesti sisačkoga kraja.


Skup je počeo misnim slavljem koje je u katedrali Uzvišenja svetog Križa predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s prepoštom Kaptola sv. Križa mons. Markom Cvitkušićem, te kanonicima preč. Dragutinom Papićem i preč. Markom Cvitkušićem. Karačom.
Otvorenje radnog dijela održano je u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. sisačkog Velikog Kaptola, a okupljenima su se obratili kanonik Prvostolnoga Kaptola zagrebačkog mons. Stjepan Kožul, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i biskup Košić. Mons. Kožul izrazio je radost što se baš u Sisku obrađuje jedna tako zanimljiva tema, tim više što je zapravo tu i postavljeno povijesno predziđe kršćanstva. Župan Žinić dotaknuo se sisačke bitke od 22. lipnja 1593. godine i istaknuo važnost ponovne uspostave Sisačke biskupije kao institucije koja učvršćuje vjeru i domoljublje na ovim prostorima, a rektor Tanjić podsjetio je kako to nije prvi zajednički projekt sa Sisačkom biskupijom, te je izrazio zadovoljstvo što može gledati kako se u istom prostoru i vremenu izgrađuju i surađuju HKS i Sisačka biskupija.
Otvorivši skup, biskup Košić ustvrdio je kako je Crkva kao institucija uvijek služila svome narodu, a to se ponajbolje vidi po trenucima obrane domovine, te kako vjeruje da će i danas i sutra uloga Crkve biti da se brine za svoj narod i pomogne mu.


Prvim blokom predavanja pod nazivom “Počeci Kaptolskog Siska” moderiro je Stipica Grgić, a predavanja su održali: Marko Jerković s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu “Kaptolski Sisak u srednjem vijeku”, Tomislav Matić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta na temu “Patroni crkava sisačkog vlastelinstva u srednjem vijeku”, Monika Đurak s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu “Zagrebački kaptol i sisačka utvrda u 16. stoljeću” i Hrvoje Kekez s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta na temu “Historiografske percepcije uloge Kaptola u izgradnji i obrani sisačke utvrde (16.-21. stoljeće)”.


Drugim blokom predavanja pod nazivom “Kaptol i kanonici u ranom novom vijeku i 19. stoljeću” moderirao je Marko Jerković, a predavanja su održali: Ivana Jukić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu “Kralj, Kaptol i vlastelinstvo u 17. st.”, Ana Biočić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na temu “Ivan Kralj – od župnika u Pokupskom do zagrebačkog kanonika i likopoljskog biskupa”, Petar Korunić, Marko Rimac s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Filip Tomić s Instituta za društvena istraživanja “Ivo Pilar” na temu “Kaptolsko vlastelinstvo Sisak – Sela na prijelomu 18. i 19. stoljeća – zemlja, proizvodnja i ljudi”.


Trećim blokom predavanja pod nazivom “Kaptolski Sisak u moderno doba” moderirao je Hrvoje Kekez, a predavanja su održali: Vlatka Vukelić s Hrvatskih studija sveučilišta u Zagrebu na temu “Spomenica župne crkve Sv. Križa u Sisku i društveno djelovanje sisačkih župnika – izvor za proučavanje početaka sustavnih arheoloških istraživanja”, Domagoj Sremić u Gimnaziji Sisak na temu “Doprinos Crkve i Zagrebačkog Kaptola razvoju pučkoga školstva na području Siska i okolice u 19. i početkom 20. Stoljeća”, Stipica Grgić s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na temu “Nacionalizacija dobara Zagrebačkog Kaptola u Sisku i okolici (1945.-1948.)”, te mons. Marko Cvitkušić, prepošt sisačkog Stolnog Kaptola, na temu “Osnutak i djelovanje Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku”.


Tekst: IKA
Fotografije: Sisačka biskupija

 

Hrvatsko katoličko sveučilište