Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu je 20. svibnja održan znanstveni skup pod nazivom „Bog, hermeneutika i pluralizam“ koji je započeo u 9 sati. Skup je nastao kao plod suradnje Istraživačkog centra „Religija i transformacija u suvremenom društvu“ Sveučilišta u Beču gdje se 14. svibnja održao znanstveni skup i javno predavanje Davida Tracyja, Katoličkog sveučilišta u Linzu te Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Nakon uvodnog govora i pozdrava moderatora skupa doc. dr. sc. Zorana Turze sudionike je pozdravio prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Na skupu je glavno predavanje održao sjevernoamerički teolog David Tracy. U drugom dijelu programa održan je okrugli stol na kojemu su sudjelovali doc. dr. sc. Andreas Telser s Katoličkog sveučilišta u Linzu, dr. sc. Barnabas Palfrey sa Sarum Colleguea iz Salisburyja (UK) te doc. dr. sc. Dalibor Renić s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. David Tracy je u svome predavanju pod nazivom „Katolička analoška imaginacija: Michelangelo kao primjer“ na primjeru Michelangelovih slika u Sikstinskoj kapeli obrazložio kako je Michelangelo bio „umjetnički, religiozni i teološki genij“ koji odgovara teološkom modelu klasika kojega je u svojem teološkom opusu razvio. Klasik je prema Tracyju „djelo (događaj, tekst, simbol) u umjetnosti, etici, znanosti, religiji, filozofiji, teologiji (kao i u svakodnevnom životu, na primjer zaljubljivanje ili rođenje djeteta) koje posjeduje višak značenja koje odolijeva definitivnom tumačenju.“ Michelangelovo djelo, kao i mnoga druga djela, koja odgovaraju Tracyjevoj ideji klasika „zahtijevaju konstantnu interpretaciju u životu pojedinaca.“ Naveo je primjer svoga prijatelja koji mu je jednom zgodom objasnio kako čita svakih deset godina Marcela Prousta kako bi što bolje razumio što se u njegovom životu dogodilo u protekloj dekadi. U nastavku je Tracy objasnio kako se pluralizam koji postoji u katoličkoj tradiciji može imenovati kao „katolička analoška imaginacija“ koja omogućava da se „svi članovi zajednice nekako drže zajedno.“

Nakon kratke pauze doc. dr. sc. Andreas Telser, dr. sc. Barnabas Palfrey i doc. dr. sc. Dalibor Renić na okruglom su stolu održali kratka izlaganja u kojima su se osvrnuli na sve napetosti i izazove koji postoje u dijalogu o Bogu u pluralističkom društvu. Nakon poduže rasprave skup je završio oko 12.30 sati.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište