U subotu 23. rujna 2017. godine u dvorani „Blaženi Alojzije kard-. Stepinac održan je znanstveni simpozij „Ivan Krstitelj Lalangue – prosvjetitelj i liječnik“.

Simbolično je da se skup održao u godini kojom se obilježava 240. obljetnica objavljivanja prvog hrvatskog primaljskog udžbenika.

Znanstveni simpozij započeo je pozdravnom riječi izv. prof. dr. sc. Dubravka Habeka koji je u ime rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željka Tanjića svim prisutnima zaželio lijep i ugodan dan na HKS-u ističući važnost povijesnog naslijeđa organiziranog i školovanog primaljstva i opstetricije. Nakon pozdravnih riječi uslijedilo je predavanje doc. dr. sc. Rajka Fureša: „240. – obljetnica izdavanja prvog primaljskoga udžbenika na hrvatskome jeziku I.I. Lalanguea“ u kojem je rekao: „Ivan Krstitelj Lalangue – Joannis Baptiste Lalangue otac je izvorne stručne medicinske književnosti na hrvatskome jeziku. U naslijeđe je ostavio prve tiskane originalne stručne knjige s područja medicinske književnosti na hrvatskome jeziku. Lalangue je pokretač sustavne izobrazbe hrvatskih primalja. S varaždinskom gradskom primaljom Elizabetom Gärtin utemeljitelj je prve hrvatske primaljske škole u Varaždinu, koja započinje radom 1775. Primalje Lalangueova vremena školovale su se na temeljima Lalangueova prvog hrvatskog primaljskog udžbenika i pravilnika, te su nakon inicijalnog licenciranja imale obvezu relicenciranja svake godine. Posebna vrijednost Lalangueova djela, uz stručnu i znanstvenu komponentu, svakako je prekrasan hrvatski jezik kajkavske osnove na kojemu su djela objavljivana, predstavljajući time pravu riznicu izvornoga medicinskog stručnoga nazivlja na hrvatskome jeziku.“

Izv. prof. dr. sc. Dubravko Habek u svome izlaganju „Krštenja u pogibelji kroz prošlost i poruke I. K. Lalanguea“ – prikazao je kratak pregled kroz prošlost objasnivši važnost čina krštenja za čiju su važnost osobit senzibilitet imale primalje koje su u svojim torbama uvijek nosile blagoslovljenu vodu i špricu za krštenje. Jedina profesorica primaljstva u Hrvatskoj gospođa Deana Švanjug i njezina kolegica Željka Kuljak temom „Nadprimaljstvo od I.K. Lalanguea do danas“ kazale da je nadprimaljstvo bilo odlično riješeno u doba I. K. Lalangue i upozorile kako je zakon o primaljama imao puno bolja rješenja u 18. stoljeću nego što to je danas. „Zdravstveno prosvjećivanje i prehrana u djelima I.K. Lalangua“ – predstavio je prof. dr. sc. Željko Dugac  povlačeći paralelu kako je to nekada bilo i kako je danas, osvrnuvši se na djelo Lalanguea o sadnji i važnosti krumpira kao namirnice.

Na posljetku uslijedila je i sama promocija udžbenika doc. dr. sc. Rajka Fureša „I. K. Lalangue – otac hrvatske medicinske stručne literature i hrvatskog primaljstva“ o kojemu su govorili izv. prof. dr. sc. Dubravko Habek, doc. dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak, prof. dr. sc. Miroslav Kopjar.

Nakon predstavljanja udžbenika uslijedilo je zajedničko fotografiranje i prigodno druženje na drugom katu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište