U organizaciji Kluba studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“ u petak 26. travnja u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ Hrvatskog katoličkog sveučilišta održan je studentski stručni skup „Migracije kroz povijest – narodi, intelektualci i kulturna transmisija“. Skup je bio multidisciplinarnog karaktera jer su izlagači temu migracija obradili iz povijesnog, teološkog, sociološkog i politološkog kuta gledišta.

„Ovim drugim stručnim studentskim skupom obilježavamo drugu godinu rada Kluba studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta ‘Homo volans’. Iznimno mi je drago otvoriti ovako sadržajno i tematski bogat skup te vam se svima zahvaljujem na dolasku“, rekla je otvorivši skup studentica Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta Mirela Lončar.

„Današnji dan svojevrsni je nastavak jučerašnjeg kada smo obilježili Dan Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a posebno mi je drago da je skup kojemu ćemo danas prisustvovati u potpunosti djelo rada naših studenata. Drago mi je i da vi, studenti povijesti, osluškujete aktualna događanja u svijetu poput migracija. O njima mi svi, na svim razinama, često diskutiramo. Čak je i papa Franjo pozvao Katolike da u skladu sa svojim mogućnostima daju svoj doprinos rješavanju tog bitnog izazova društva današnjice. Pohvalila bih i multidisciplinarnost ovoga skupa jer je iznimno važno u svim prilikama čuti drugačija mišljenja koja dolaze iz drugačijih struka i drugačijeg kuta gledišta“, u svojoj pozdravnoj riječi istaknula je izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektorica za nastavu Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

„Nemoguće je proučavati povijest bez susretanja s fenomenom migracija, neovisno o tome na kojoj ju razini i u kojem vremenskom periodu proučavate. Drago mi je da teme skupa obuhvaćaju upravo iz tog razloga razdoblja od antike do suvremenog doba i to što je skup multidisciplinaran pa ćemo obradu ove teme vidjeti iz različitih kutova. Nadam se da će nas skup obogatiti svih“, u pozdravnoj riječi kao predstavnik Kluba studenata povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta „Homo volans“ rekao je Jakov Blagojević, student Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Na skupu je izlagalo dvanaest studenata s različitih hrvatskih fakulteta i Sveučilišta, a posjetitelji su njegovim završetkom dobili potpuniju sliku fenomena migracija koji ima značajan utjecaj na današnji svijet i društvo.