U dvorani “Blaženi Alojzije kard. Stepinac” na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak 2. veljače 2023. održan je strukturirani dijalog u Zagrebu „Javno mnijenje Hrvatske o braniteljima – slike kreiranje kroz medije“ u sklopu projekta “Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije-smjernice za budućnost“. Projekt je prijavljen u okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga „Tematske mreže za društveno – ekonomski razvoj“ te je sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Europskog socijalnog fonda.

Strukturirani dijalog koji se održao na Hrvatskom katoličkom sveučilištu organizirali su Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Udruge branitelja Domovinskog rata INA-NAFTAPLINA ”KVIN” i Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

U ime organizatora obratili su se prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Gordan Črpić, prorektor za organizaciju i poslovanje, Siniša Troha, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, Siniša Vinković, potpredsjednika Udruge branitelja Domovinskog rata INA-Naftaplina ”KVIN” te Lina Lena Soukup, načelnica Samostalnog sektora za strateško planiranje i EU projekte Ministarstva hrvatskih branitelja. O razvoju projekta, sudionicima i strateškim ciljevima projekta izvijestila je voditeljica projekta Ida Maček.  

Doc. dr. sc. Mateja Plenković s Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavila je rezultate znanstvenog istraživanja „Analiza medija o hrvatskim braniteljima u razdoblju od 2010. do 2020. godine” koje je provela s kolegama znanstvenicima s Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta: dr. sc. Miriam Mary Brgles, prof. dr. sc. Gordanom Črpićem, prof. dr. sc. Rokom Mišetićem i doc. dr. sc. Josipom Ježovita. Istraživači su također pripremili i  znanstveni članak „Analiza medijskih sadržaja o hrvatskim braniteljima na internetskim portalima“  čiji su autori dr. sc.  Miriam Mary Brgles i  doc. dr. sc. Josip Ježovita s Hrvatskog katoličkog sveučilište te  izv. prof. dr. sc. Ivan Balabanić s Odsjeka za sociologiju Fakulteta hrvatskih studija.