U srijedu 11. i u četvrtak 12. listopada 2023. dvorana “Bl. Alojzije kard. Stepinac” Hrvatskog katoličkog sveučilišta bila je središte sastanka istraživačke skupine Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta za Društvene znanosti (IFCU). Hrvatsko katoličko sveučilište kao domaćin i suorganizator ove radne skupine okupilo je tridesetak znanstvenika iz različitih dijelova svijeta kako bi predstavili svoj znanstveni rad i raspravljali unutra teme „Mobilnost mladih u 21. stoljeću“.

Na otvaranju radnog sastanka okupljenim znanstvenicima se u ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta obratio prorektor za međunaordnu suradnju prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, koji je istaknuo kako su ovakve teme i usmjereni rad znanstvenika različitih područja i iz različitih okruženja zasigurno jedan od najplodonosnijih načina formiranja novih znanja i učvršćivanja standarda u određenom području.

U ime Međunarodne federacije katoličkih sveučilišta govorio je prof. dr. sc. Pablo Vidal-González, predsjednik istraživačke grupe IFCU-a, a naglasio je kako se posebno veseli održavanju ovog sastanka jer se na njega čekalo gotovo četiri godine uslijed svih komplikacija u organizaciji i globalne pandemije te da je okupljen iznimno kvalitetan kadar istraživača koji će sigurno doći do novih i vrijednih zaključaka kada se udruže.

Prvog dana radnog sastanka raspravljalo se u dva tematska bloka. Prvi tematski blok održan je na temu migracije i integracije mladih, pod moderatorskom palicom prof. dr. sc. Rite Bichi s Katoličkog sveučilišta Svetoga Srca (Università Cattolica del Sacro Cuore) iz Milana. Sociolozi, ekonomisti, demografi i drugi stručnjaci ove skupine predstavili su kompleksne teme migracije “novih” migranata kroz Italiju, problematiku inkluzije mladih migrantica u “humanitarne koridore” te druge dimenzije ove tematike.

Drugim tematskim blokom Tehnologija i interna mobilnost moderirao je prof. dr. sc. Pablo Vidal-González s Katoličkog sveučilišta u Valenciji, a kolegice i kolege su raspravljali o sociološkim utjecajima i konzumaciji sadržaja u mladih u zemljama diljem Europe, problematici mobilnosti i policijskih postrojbi diljem Europe te o društvenim mrežama i percepciji vlastite vrijednosti kod mladih.

Tematskim blokom Edukacija i mobilnost drugog dana moderirao je prof. dr. sc. Juan Pérez Miranda sa Sveučilišta Francisco de Vitoria iz Madrida, a raspravljalo se o (ne)jednakosti pristupa obrazovanju različitim jezičnim grupacijama programa mobilnosti, pristupu zdravstvenim uslugama djece migranata tijekom pandemije COVID-19 u Sjedinjenim Američkim Državama, ekonomskoj integraciji mladih povratnika u Meksiku, izgradnji otpornosti kod studenata zahvaćenih ratom u Ukrajini i brojnim drugim temama.

Zaključak susreta bio je da pitanje mobilnosti ima veliki značaj u stoljeću u kojem živimo, budući da je riječ o planetarnom fenomenu čiji su uzroci višestruki i složeni te da sveučilišta općenito, a posebno katolička sveučilišta, mogu pridonijeti obogaćivanju promišljanja i pružanju podataka koji će omogućiti utemeljenje politika koje poštuju ljudsko dostojanstvo, kao i promicati, na svojoj razini, inicijative za primanje i priznavanje studenata i nastavnika-istraživača na koje se odnosi ova mobilnost.

Hrvatsko katoličko sveučilište