U ponedjeljak 25. ožujka 2024. u dvorani “Bl. Alojzije kard. Stepinac” na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u okviru projekta  „Kritička Analiza dezinformacija o vjerskim Temama (KAT)“ održan je okrugli stol Sveučilišnog odjela za komunikologiju „Povjerenje u medije i dezinformacije o vjerskim temama”.

U ime rektora okupljene je pozdravio prof. dr. sc. Danijel Labaš, pročelnik Sveučilišnog odjela za komunikologiju, koji je pozdravi govor orijentirao prema poruci pape Franje povodom 52. Svjetskog dana sredstava društvene komunkacije: “Uvjeren sam da ćemo na ovome okruglom stolu imati prilike čuti objašnjenja o tome kako „lažne vijesti“, tj. dezinformacije u zabludu dovode svoje korisnike glede političkih, gospodarskih, kulturnih, pa i vjerskih pitanja, a te su prijevare nekada teže, a nekada nešto lakše prirode, prema je njihov krajnji cilj, bez obzira na njihovu „težinu“ uvijek negativan, nemoralan i neprihvatljiv. Upravo na to u svojoj Poruci upozorava papa Franjo koji ističe da je komunikacija „ „dio Božjeg nauma sa čovjekom i osnovni način na koji doživljavamo zajedništvo“ te dodaje kako čovjek – stvoren na sliku i priliku Božju – može izreći i dijeliti sve što je istinito, dobro i lijepo. To znači da može opisati svoja iskustva i svijet koji ga okružuje, te tako stvoriti i povijesno sjećanje, ali i razumjeti povijesne događaje. Međutim, ako čovjek postane ohol i sebičan, onda svoju moć i sposobnost za komuniciranje može i zloupotrijebiti. U drugome dijelu svoje Poruke papa Franjo se obraća svakome od nas ističući kako je svatko dužan suprotstaviti se lažima, što nije laka zadaća. Naime, u širenju dezinformacija često se namjerno pribjegava „uvijenom govoru i retorici koja suptilno dovodi u zabludu, a katkad se koriste i sofisticirani psihološki mehanizmi.“ I zbog toga nam je svima potreban medijski odgoj za medijsku pismenost, a Sveti Otac pohvalio je sve odgojne inicijative i obrazovne programe koji pomažu ljudima u tumačenju i procjenjivanju informacija u medijima. Tako je neposredno pohvalio i nas i naš zajednički projekt, a uvjeren sam da će i naš projekt što ga provodimo s ovdje prisutnim partnerima, kao i ovaj okrugli stol pridonijeti suzbijanju dezinformacija, a nama pomoći da i sami postanemo protagonisti razotkrivanja laži”, zaključio je Labaš.

Na okruglom stolu sudjelovali su glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. sc. Siniša Kovačić, glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, direktorica Laudato TV-a Ksenija Abramović, novinar na Hrvatskoj radioteleviziji Domagoj Puškarić i glavni urednik portala Bitno doc. dr. Anto Mikić, ujedno i zamjenik pročelnik Sveučilišnog odjela za komunikologiju, dok je okruglim stolom moderirala doc. dr. Lana Ciboci Perša sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju HKS-a i voditeljica projekta.

Docentica Ciboci Perša predstavila je rezultate istraživanja povjerenja u medije i dezinformacije o vjerskim temama koje je provela istraživačka agencija Hendal u siječnju i veljači ove godine pomoću online ankete na uzorku od 600 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Istraživanje je pokazalo da profesijama poput vojnika, učitelja, liječnika i znanstvenika hrvatski građani najviše vjeruju, medijski djelatnici našli su se u sredini, dok je najniži stupanj povjerenja zabilježen za članove Vlade i političare.

Rezultati su također pokazali i kako građani informacije dobivene od tradicionalnih medija u odnosu na one elektroničke smatraju pouzdanijim. Rezultati su pokazali kako se ispitanici o društvenim i političkim događajima primarno informiraju putem interntskih portala (70 %  ispitanika). Kao najprepoznatljivije vjerske medije podaci pokazuju Glas Koncila (32,8 %) i Hrvatski katolički radio, Hrvatsku katoličku mrežu (31,8%) te Laudato TV (23,2%). Slijede ih Radio Marija (12, 5%), HRT (3,8%), Bitno.net (3,3%), Mir i dobro (2,2,%) i ostali.

Više detalja možete pronaći na stranicama Informativne katoličke agencije (IKA).

Hrvatsko katoličko sveučilište