U organizaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku, Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u petak 4. listopada na HKS-u u Zagrebuodržan je međunarodni znanstveni skup “Putovima europske nematerijalne baštine u 21. stoljeću: Sveti Martin, simbol dijeljenja”.
Skup je organiziran u povodu velike Martinjske obljetnice, 1700. obljetnice rođenja sv. Martina biskupa koja će biti obilježena 2016. godine diljem Europe. Ta obljetnica je i povod nedavno najavljenoga posjeta pape Franje Mađarskoj, u svečevo rodno mjesto Szombathely.
Dijeljenje je misao vodilja velikoga Martinjskoga projekta, pa tako i ovoga skupa. Cilj skupa je dijeljenje zajedničkih dobara, građansko dijeljenje, premisa svakog martinjskog okupljanja. Dijeljenjem se želimo sve čvršće povezati u raznim istraživačkim, znanstvenim, kulturnim edukativnih tema. Promicanjem dijeljenja želimo proniknuti u sve pore našega društva, rekla je Antonija Zaradija Kiš, uvodeći u skup.
Otvarajući skup, rektor HKS-a dr. Željko Tanjić istaknuo je važnost tradicije kako dijeljenja znanja, odgoja, kulture i svega onoga što kroz dijeljenje zapravo povezuje ljude, dijeljenje bez obzira na naše različitosti. 
Ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu i savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost u francuskom veleposlanstvu Luc Levy izrazio je radost zbog održavanja skupa te istaknuo važnim temu, tj. promišljanje o tradiciji dijeljenja koja postoji stoljećima. Posebnim je istaknuo suradnju hrvatskih i francuskih partnera te naglasio da se i ubuduće može računati na potporu na sličnim projektima.
Skup je pozdravio i ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku dr. Tvrtko Zebec, istaknuvši važnost istraživanja, te predsjednik Bruno Judic sa Sveučilišta Francois Rabebais iz Toursa, grada u kojem je sv. Martin preminuo, koji je naglasio važnost nematerijalne baštine koja se temelji na kršćanskoj tradiciji i kulturi.
U glazbenom dijelu sudjelovali su učenici osnovne škole Stenjevec te pučki pjevači “Martinci” Bratovštine sv. Martina iz Donjeg Sela na otoku Šolti.

 

Marija Belošević, IKA

[cycle3-ob]

 

Hrvatsko katoličko sveučilište