Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u srijedu 7. studenog 2018. godine održan je znanstveni kolokvij posvećen životu i djelu Vinka Paletina iz Korčule. Znanstveni kolokvij održan je u povodu 510. obljetnice Paletinova rođenja, a na organizaciji su surađivali Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatska dominikanska provincija Zagreb, Matica Hrvatska Zagreb i Udruga OS.

Znanstveni kolokvij održan je pred širokom zainteresiranom publikom iz svijeta znanosti i umjetnosti, a redove u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ popunili su i studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta željni znati više o našem slavnom, ali često i zaboravljenom, pomorcu, kartografu, piscu i diplomatu iz redova dominikanaca.

Upravo na ‘zaborav’ naše povijesti u svom uvodnom izlaganju osvrnuo se prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

„Važno je spomenuti se ove obljetnice jer je bitno da mi Hrvati počnemo cijeniti svoju povijest. Bitno je shvatiti da nam je ona dala veoma važne ljude iz raznolikih područja znanosti. Upravo su naši dominikanci dali veliki doprinos znanosti, ali i povezivanju različitih kultura no mi Hrvati o njima još uvijek vrlo malo znamo. Zato se nadam da ćemo se s njima i s tim dijelom naše povijesti bolje upoznati kroz ovaj znanstveni kolokvij i kroz lik i djelo Vinka Paletina“, kazao je rektor Tanjić.

Nakon uvodnog govora znanstveni kolokvij krenuo je s prvim dijelom svojega programa u kojemu su izlagači smjestili Vinka Paletina i njegovo djelovanje u širi kontekst vremena i prostora.

U kontekstu vremena u kojemu je živio, Vinka Paletina predstavila je dr. sc. Valerija Macan Lukavečki s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, a o pomorskom aspektu njegova života, koji ga je i obiteljski obilježio, više je rekao akademik dr. Žarko Dadić. O doprinosu dominikanskog reda u obrani ljudskih prava u Novome svijetu više je na znanstvenom kolokviju kazao izv. prof. dr. sc. Anto Gavrić, dominikanac i prodekan Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dok je dr. sc. Damir Zorić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru održao izlaganje „Paletin između Sepulvede i Bartolomea de las Casasa“.

U drugom dijelu, koji je uslijedio nakon pauze, raspravljalo se o djelima koja je napisao Vinko Paletin te o radu Isacija Pereza Fernandeza koji je posvetio dobar dio svojega života dokazujući autorstvo našeg dominikanca Paletina nad djelom „Izvješće o Novoj Španjolskoj“. O Paletinovom kartografskom radu govorio je prof. emer. dr. sc. Miljenko Lapaine s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok su gospođa Tuga Tarle, predavačica na Hrvatskim studijima, i prof. dr. sc. Mijo Korade, redoviti profesor na Hrvatskim studijima, svoja izlaganja prvenstveno posvetili Isaciju Perezu Fernandezu i dokazima koje je on iznio potvrđujući svoju tezu kako je upravo Vinko Paletin „anonimni konkvistador“, odnosno autor djela „Izvješće o Novoj Španjolskoj“.

Skup je zaključio izv. prof. dr. sc. Slavko Slišković, hrvatski dominikanac i pročelnik Katedre crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U svojemu zaključku profesor Slišković izrazio je želju da ovaj znanstveni kolokvij bude poticaj na daljnju reafirmaciju lika i djela Vinka Paletina u hrvatskoj historiografiji i javnosti, dodavši kako je važno da se istraživanja na ovu temu nastave.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište