Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u četvrtak, 9. svibnja 2019. godine, odvijao se Dan otvorenih vrata namijenjen prvenstveno svim srednjoškolcima zainteresiranima za studiranje na nekom od Odjela Hrvatskog katoličkog sveučilišta Vrata Sveučilišta bila su otvorena posjetiteljima od 13 do 18 sati, a u tom razdoblju svi Odjeli priredili su bogat program.

Dan otvorenih vrata Hrvatskog katoličkog sveučilišta financiran je iz  Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020 u sklopu projekta Techno – Past Techno – Future: European Researcher’s Night (TPTF_ERN).

Svoju knjigu „(Ne)poznati Hrvati“ u sklopu promocije Odjela za povijest predstavio je dr. sc. Tomislav Matić. „(Ne)poznati Hrvati“ „oživjeli“ su na izložbi koju su pripremili studenti,  kao i kroz kviz znanja.

Posjetitelji su od naših studenata, apsolvenata i nastavnika Odjela za povijest mogli doznati sve zanimljivosti studiranja povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Odjel za povijest predstavio se budućim studentima i otvorenim predavanjem „ Ozbiljni udarci Trećem Reichu“  pročelnika Odjela za povijest izv. prof. dr. sc. Maria Keve.  

Odjel za psihologiju nizom radionica privukao je veliki broj zainteresiranih učenika. Perceptivne varke, radionica „Učiti kako učiti“  i predavanje „Sportska psihologija“ dr. sc. Dragana Glavaša samo su neke od aktivnosti kojima se Odjel predstavio.

Na prvom katu Sveučilišta posjetitelje su dočekali studenti, nastavnici  Odjela za sociologiju koji su strpljivo odgovarali na sva pitanja posjetitelja o studiju sociologije koji se na Hrvatskom katoličkom sveučilištu izvodi na preddiplomskoj i diplomskoj sveučilišnoj razini, a od ove akademske godine i na poslijediplomskom doktorskom studiju. Svi zainteresirani imali su priliku zaigrati sociološki kviz, riješiti sociološku mozgalicu te poslušati neka od predavanja koja su bila otvorena za javnost.

Oni koje zanima javni nastup, pisanje novinarskih vijesti, prezentacijske vještine posjetili su treći kat Hrvatskog katoličkog sveučilišta gdje se smjestio Odjel za komunikologiju. U sklopu predstavljanja održano je predavanje: „Kako mladima približiti europske izbore?“ Jakova Žižića, mag. pol. asistenta na Odjelu za komunikologiju.

Odjel za sestrinstvo na drugom katu Sveučilišta otvorio je svoj Kabinet vještina u kojem su izvodili demonstracije sestrinskih vještina, a u hodniku drugog kata mjerili su krvni tlak, razinu šećera u krvi, razinu stresa itd. Odjevene u povijesne uniforme studentice Odjela za sestrinstvo razgovarale sa zainteresiranima te na taj način predstavile i dio povijesti važan za njihov Odjel.

Katedra za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta predstavljena je predavanjem „Čovjek i tehnika: Osoba u doba tehnološkog napretka“ koje je održala dr. sc. Marta Dajana Carti.

Na Danu otvorenih vrata, dakle, učenici srednjih škola imali su prilike dobiti šarolik uvid u sve aktivnosti Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a zasigurno su otišli znajući da ih sve to, ali i još mnogo drugih dobrih stvari čeka kada se za nastavak svojega obrazovanja odluče upisati na neki od Odjela Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

Foto: Bernarda Anja Buden

 

Hrvatsko katoličko sveučilište