U izdanju nakladničke kuće Mozaik knjiga iz tiska je upravo izašla stručno-popularna monografija o hrvatskim utvrdama i dvorcima autora izv. prof. dr. sc. Hrvoja Kekeza sa Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, popraćena brojnim kvalitetnim fotografijama autora Darija Žagara i Romana Avdagića. Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada autora te nosi naslov „Najljepši hrvatski dvorci i utvrde“

U knjizi su na stručno-popularni način obrađena različita utvrđenja nastajala u razdoblju od srednjega vijeka do ranoga novog vijeka, kao i brojne kurije i dvorci iz 18. i 19. stoljeća. Iako je riječ o vrlo vrijednoj i zanimljivoj povijesnoj baštini, nažalost, potrebno je reći kako je to možda najugroženija skupina povijesnih spomenika na prostoru Republike Hrvatske. Naime, uz rijetke iznimke, a što se može vidjeti iz fotografija i redaka u ovoj monografiji, većina njih je zapuštena i u vrlo lošem stanju. Stoga i ova knjiga može biti poticaj za dodatni napor na očuvanju te ugrožene hrvatske kulturne baštine.  

Knjiga koja je rezultat zajedničkog rada autora teksta i autora fotografija. U njoj je ukupno obrađeno stotinu različitih manje ili više poznatih utvrda i dvoraca na prostoru Republike Hrvatske. Ističući tvrdnju da je u konačnici svaki izbor subjektivan, autori su naglasili kako im je želja bila da čitatelji prepoznaju vrijednost knjige te unutar njezinih korica pronađu mnogo zanimljivih podataka, koji će im ili pružiti nova znanja ili pak proširiti dosadašnje spoznaje o najljepšim hrvatskim dvorcima i utvrdama.  

Hrvatsko katoličko sveučilište