Knjiga doc. dr. sc. Martine Vuk Grgić o teologiji invaliditeta i antropologiji drugačijosti objavljena je na engleskom jeziku u izdanju prestižnog Springer Nature/ Palgrave Macmillan. Knjiga preispituje antropologiju prijateljstva iz perspektive teologije i invaliditeta te predlaže poštivanje ljudskog dostojanstva i ranjivosti osobe kao kriterij u preispitivanju takve antropologije.

Stvarnost invaliditeta nije samo stvarnost bivanja u svijetu, već se također tiče koncepta značenja drugosti i bića stvorenog kao slika Božja. Konstruktivna kritika koju pojava invaliditeta kao ljudskog stanja postavlja teo-antropološkim i etičkim konceptima potraga je za obnovom teo-antropološkog i etičkog znanja o značenju invaliditeta, drugosti i prijateljstva. Teološki i antropološki entiteti, kao što su invaliditet i prijateljstvo, međusobno su povezani u smislu da značenje jednoga treba objasniti u svjetlu drugoga i obrnuto. Obnova određenih antropoloških kategorija u tom pogledu je potraga za dubljim razumijevanjem čovječanstva, ne odvojeno od, već u svjetlu prisutnosti invaliditeta. 

Martina Vuk je teologinja i znanstvena suradnica na Sveučilištu u Fribourgu u Švicarskoj na Interdisciplinarnom institutu za etiku i ljudska prava te suradnica na Sveučilišnom odjelu za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Specijalizirala se za invaliditet, ranjivost, etiku te personalističku i integrativnu bioetiku. 

Više informacija o knjizi možete pronaći na poveznici.

Hrvatsko katoličko sveučilište