U srijedu, 27. listopada 2021. obilježen je dan Odjela za sestrinstvo. Svečani program obilježavanja započeo je svetom misom u Sveučilišnoj kapeli koju je predvodio Sveučilišni kapelan vlč. Marko Čolić u koncelebraciji s rektorom HKS-a prof. dr. sc. Željkom Tanjićem,  generalnim tajnikom HBK doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, pročelnikom Odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem i doc. dr. sc. Odilonom Singbom.

Misno slavlje svojim pjevanjem uljepšao je pjevački zbor Odjela za sestrinstvo predvođen magistrom sestrinstva Josipom Strčićem.

U svojoj homiliji vlč. Marko osvrnuo se na misao iz današnjeg evanđelja po Luki: „Isus ne odgovara na pitanje „Koliko se ljudi spašava?“ nego nas usmjerava da odgovorimo na pitanje „Kako se spasiti?“ Kako? Ući nam je kroz uska vrata. Vrata su uska jer pred njima imamo ostaviti ono što kroz njih ne može proći, ono što ne valja: naše umišljene predodžbe kako smo zbog nečega bolji od drugih, naše umišljene garancije dobrih odnosa s Gospodinom („Ta mi smo s tobom jeli i pili!“), naše titule, časti, prva sjedala i tomu slično. Kroz ta vrata prolazimo bez svega toga, ali s pouzdanjem u Gospodina, jer „Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji su odlukom njegovom pozvani!“ I pred ta vrata imamo doći žurno, jer će se ona u jednom času zatvoriti – gospodar kuće će ih zatvoriti i neće biti više moguće kroz njih proći.
Sv. Majka Terezija, vaša zaštitnica, tako je činila: žurno, bez velikih sredstava, zapravo, gotovo ni iz čega, odvažila se na put, i surađujući s Bogom, njegovom odlukom pozvana, učinila je zajedno sa svojim sestrama mnoga dobra braći ljudima! Tako i vi: s pouzdanjem ostavljate već danas barem nešto od onih stvari koje vas u življenju vašeg poziva sputavaju kako biste mogli slobodni, u suradnji s Bogom koji vas je na ovaj put pozvao, mogli stići pred uska vrata i kroz njih proći.“

Svečani akademski čin nastavio se u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Prisutnima se obratio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić koji je zahvalio pročelnici Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marti Čivljak, profesorima, a posebno studentima  na trudu i zalaganju u rastu i razvijanju Odjela za sestrinstvo.

Rad Odjela i postignućima koje je Odjel ostvario prezentirala je pročelnica Odjela za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak. Pročelnica Čivljak je u svom govoru, osvrnuvši se na trenutnu epidemiološku situaciju, rekla: „Mislili smo da ćemo ove godine bezbrižno slaviti, ali nažalost,  ponovo djelujemo u teškim uvjetima. Bilo je i različitih predviđanja vezano uz  svršetak pandemije i poboljšanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj. Osobno se slažem sa izjavama SZO i ostalih stručnjaka da smo mi ti koji našim ponašanjem određujemo kako će se stvari dalje odvijati. Stoga, uz zahvalu za sve što činite imam potrebu sve prisutne pozvati na odgovorno ponašanje. Podsjetit ću na citat naše zaštitnice: Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi.

Pročelnica Čivljak izvijestila je kako je Odjel za sestrinstvo najveći na Sveučilištu s koji izvodi studij za redovite i izvanredne studente. Na Odjelu zaposleno je 27 osoba (od profesora u trajnom zvanju do predavača), a u nastavu je uključeno još 50-tak vanjskih suradnika i preko 90 mentora u zdravstvenim i socijalnim ustanovama koji su uključeni u kliničku nastavu, odnosno stručnu praksu.

„Važno naglasiti je da su naši nastavnici, bilo zaposleni, bilo vanjski suradnici, u ovoj iznimno izazovnoj godini, nastavu održali redovno, održali ispite prema planu, prilagodili izvedbene planove nastave, mentorirali diplomske radove  i tako omogućili da naš Odjel nesmetano funkcionira. Na tome svima od srca zahvaljujem.“- rekla je pročelnica izv. prof. dr. sc. Marta Čivljak te nastavila „Željela bih naglasiti naglasiti da smo u prošloj akademskoj godini unijeli mnogo novosti u nastavi po kojima smo postali  moderniji i prepoznatljivi. Kvalitetu našeg studija prepoznaju i stručnjaci iz drugih ustanova. Npr. kolega Damjan Abou Aldan koji je poznat kao stručnjak za medicinsko poučavanje te je autor knjige Metodika zdravstvene njege, tražio nas je dopuštenje da koristi naše slike sa nastave kao primjer dobre prakse na Sestrinskom kongresu koji je održan u lipnju ove godine, u Opatiji. Pozitivne komentare smo dobili i na završnim susretima sa našim studentima, što je samo poticaj za daljnji rad i razvoj.“

Pročelnica Čivljak istaknula je volontiranje nastavnika i studenata, znanstvenu aktivnost profesora na Odjelu osobito prof. dr. sc. Livie Puljak, završetak projekta PRO RES,  HORIZON 2020 izv. prof. dr. sc. Zvonimira Koporca, provedbu projekta Razvoj novog modela stjecanja kliničkih vještina provedbom stručne prakse na studiju sestrinstva“ te uspješna sudjelovanja na znanstvenim i stručnim skupovima i konferencijama te uspješno održan webina „Ultrazvučna dijagnostika krvarenja u trodnoći“ koji je organizirala izv. prof. dr. sc. Ingrid Marton.

Na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja 2021, Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je kampanju za Izgradnju pravednijeg i zdravijeg svijeta! Cilj je smanjiti nejednakost u ostvarenju prava na zdravstvenu uslugu i osnovne potrepštine poput čiste vode i hrane. Potaknuti ovom kampanjom i tradicijom našeg Sveučilišta, ove  su godine naši djelatnici i studenti volontirali u Africi te odlučili pokrenuti humanitarnu akciju za akademsku godinu 2021./2022. Volontiranje u Beninu predstavljeno je filmom autorice Antonije Čivljak, dr. med. koja je također jedna od volonterki koja je ovo ljeto posjetila Afriku.

Nakon projekcije filma predstavljena je humanitarna akcija „Daj 5 za Benin!“ koja je nastavak humanitarne akcije pokrenute 2018. godine. Akciju će provesti studentice i studenti Odjela za sestrinstvo, a svi koji žele moći će svoj prilog ostaviti u prizemlju zgrade našega Sveučilišta. Volonteri su istaknuli kako si za samo pet kuna može osigurati 5 kg kruha. Prikupljeni novac namijenjen je djevojčicama koje se nalaze u selu Hondji, u biskupiji Porto-Novo u Beninu.

Prigodom Dana Odjela za sestrinstvo Stručno vijeće Odjela dodijelilo je priznanje za najbolji akademski uspjeh ostvaren u akademskoj godini 2020./2021. sljedećim studenticama i studentima:

diplomski studij – redoviti:

 • Mia Plenković, Ostvareni ECTS bodovi 60, Težinski prosjek ocjena 5,000, Prosjek ocjena 5,000 (1. godina),
 • Terezija Gložinić, ostvareni ECTS bodovi 60, Težinski prosjek ocjena 5,000, Prosjek ocjena 5,000 (2. godina),
 • Tea Šterc, ostvareni ECTS bodovi 40, Težinski prosjek ocjena 5,000, Prosjek ocjena 5,000 (2. godina),

diplomski studij – izvanredni:

 • Petra Vihljancev, ostvareni ECTS bodovi 60, Težinski prosjek ocjena 4,217, Prosjek ocjena 4,333 (1. godina),
 • Ružica Dujak, ostvareni ECTS bodovi 58, Težinski prosjek ocjena 5,000, Prosjek ocjena 5,000 (2. godina),
 • Darko Novak, ostvareni ECTS bodovi 60, Težinski prosjek ocjena 5,000, Prosjek ocjena 5,000 (2. godina).

preddiplomski studij – redoviti:

 • Ivona Škrinjar, ostvareni ECTS bodovi 60, Težinski prosjek ocjena 4,873, Prosjek ocjena 4,733 (1. godina),
 • Petra Milanović-Litre, ostvareni ECTS bodovi 60, Težinski prosjek ocjena 4,500, Prosjek ocjena 4,389 (2. godina),
 • Matea Valešić, ostvareni ECTS bodovi 60, Težinski prosjek ocjena 4,873, Prosjek ocjena 4,765 (3. godina).

preddiplomski studij – izvanredni:

 • Marijana Pietri, ostvareni ECTS bodovi 60, Težinski prosjek ocjena 3,891, Prosjek ocjena 4,267 (1. godina),
 • Siniša-Željko Bajzek, ostvareni ECTS bodovi 60, Težinski prosjek ocjena 4,214, Prosjek ocjena 4,222 (2. godina),
 • Tanja Alagić, ostvareni ECTS bodovi 60, Težinski prosjek ocjena 4,545, Prosjek ocjena 4,647 (3. godina).

Priznanje za najbolji diplomski rad u akademskoj godini 2020./2021. pod nazivom „Učestalost i značajke kongresnih promisornih sažetaka prihvaćenih na Cochraneovim kolokvijima od 1994. – 2020. godine“ dodijeljen je Darku Novaku, sveučilišnom magistru sestrinstva. Mentorica na diplomskom radu je prof. dr. sc. Livia Puljak.

Priznanje za izniman izvannastavni angažman u akademskoj godini 2020./2021. u cilju promicanja Odjela i struke dodijeljeno je Marcelle Nonvignon Avocetien. Studentica Marcelle Nonvignon Av

ocetien na Odjelu sudjeluje u raznim humanitarnim akcijama. Ovo ljeto je bila na raspolaganju volonterima HKS-a u Beninu kako bi im olakšala boravak te je zajedno s njima sudjelovala u cijepljenju djece obaveznim cjepivima u biskupijskoj bolnici. Također aktivno sudjeluje i u pjevačkom zboru Odjela za sestrinstvo.

Vanjski suradnici prof. dr. sc. Marija Žagar,  Andreja Starčević,  dipl. med. techn. i izv. prof. dr. sc. Josip Čulig primili su zahvalnice Odjela za sestrinstvo za sudjelovanje u nastavi na sveučilišnom studiju Sestrinstvo i za doprinos razvoju i unapređenju sestrinske struke.

 Posebna zahvala upućena je izv. prof. dr. sc. Marici Miletić Medved koja od ove akademske godine odlazi u mirovinu kojoj su djelatnici Odjela za sestrinstvo pripremili skromni dar kao uspomenu na vrijeme koje je provela na HKS-u: kao član Stručnog vijeća Odjela za sestrinstvo, ECTS koordinator Odjela, član Etičkog povjerenstva Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a nadasve „kao kolegica i prijateljica“ kako su istaknuli u svom govoru. 

 

Snimka svečanog akademskog čina: 

Hrvatsko katoličko sveučilište